EL MODERNO SHERLOCK HOLMES

 

Director: Buster Keaton

Actors: Buster Keaton

                Kathryn Mc Guire

                Ward Crane

Any: 1924

Titol original:Sherlock Holes Jr

Nacionalitat: USA

Gènere: Comèdia/Slapstick

 

ARGUMENT

Buster (Buster Keaton), és un operador de cabina que ho fa tot en la sala, des de posar les pel.licules fins a recollir les escombraries però en les seves estones lliures te un somni secret, ser detectiu. Keaton estima a una noia (Kathryn Mc Guire) i li compra un anell per demostrar-li el seu amor però la noia esta assetjada per el brivall (Ward Crane), que també la pretén; el dolent roba un car rellotge del pare de la estimada, l’ empenyora i amb això compra un regal per la xicota, quan Keaton i el brètol arriben a la llar, aquest últim  col.loca la tarja obtinguda en la casa d’ empenyoraments en la butxaca de Keaton, aquest és descobert amb el paper a sobre, el creuen culpable i el fan fora de la casa.

La noia se’n malfia del dolent i en la casa d’ empenyoraments li confirmen que aquell que ha portat el rellotge és el brivall, en tant Buster, trist i pansit, posa una pel.licula en el cine: “Cors i perles”. El film tracta sobre el lladre d’un collar; Buster s’ adorm i en el somni la seva personalitat es bifurca i penetra en la pantalla però ha deixat de ser ell per convertir-se en Sherlock Holmes Jr, el més brillant detectiu i terror dels criminals.

Sherlock reconeix ràpidament que el dolent ha robat el collar però aquest i els seus sicaris el rapten, Sherlock escapa, primer en una moto i després de salvar a la noia de mans dels sicaris, fuig amb el seu cotxe, restitueix la peça robada i es queda amb la xicota.

Buster desperta, la noia ha vingut a buscar-lo i l’ operador, seguint les directrius del final de la pel.licula que s’ esta projectant li declara l’ amor.

COMENTARI

Estem davant una verdadera joia, una de les pel.licules més desconegudes de Keaton, en la que desenvolupa tot el seu talent. Molts anys abans que els personatges de “La rosa púrpura del Cairo”sortissin de la pantalla per apuntar-se al món real,Keaton ja mostra al seu protagonista entrant i sortint de la quarta paret.

Keaton juga amb la confusió entre ficció i realitat, el pobre encarregat de projecció es torna un hábil detectiu quan penetra en el món de l’ aparença.

En realitat Keaton, com tots els espectadors, queda presoner del món dels somnis que hi ha  en la pantalla, es transforma en un heroi i obté la recompensa de la noia perquè allà on hi ha ficció tot és posible. L’ aparença i la fantasia ens milloren, ens fan diferents.

La última escena és genial. Keaton ja ha despertat del somni i torna ha gaudir de la realitat, esta al costat de la seva estimada i les imatges es retallen en l’ habitacle de projecció; Keaton mira a la pantalla i aplica la mateixa actitud que els protagonistas del film en la seva relació de seducció. La realitat s’ instrueix en el cine, la ficció com a font d’ aprenentatge per aplicar-la a allò tangible.

La pel.licula que van arribar a visionar personatges com Kafka, Buñuel o Lorca, entre altres, beu del psicoanàlisi, del món propiament kafkià i del surrealisme, les tendències d’ avantguarda de la primera meitat de segle XX s’ entrellacen en un joc de miralls entre el desdoblament de personalitat, els avatars del protagonista i el caos social.

Des del punt purament cinematográfic, Keaton és un dels mestres del slapstick, cops, caigudes i carreres, recordem que Keaton era un actor que rodava totes les seves escenes sense dobles.

Memorables són alguns gags, quan els dolents volen eliminar al detectiu amb una copa de verí i se l’ acaben empassant ells o quan la pilota de billar és convertida en una bomba per acabar amb Sherlock però el protagonista es veu incapaç d’ encertar la bola amb el pal per molt que hi jugi i fácil que li posin.

Sensacionals les persecucions en el recorregut en moto, en el que Keaton sorteja tota mena d’ obstacles o en el salvament de la noia i la cursa en el vehicle que els porta al llac on el cotxe s’ adapta al nou escenari com si es tractés d’un vaixell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.