AMERICAN GRAFFITI

American_Graffiti-647452998-large

Director: George Lucas

Actors: Richard Dreyfuss

               Ron Howard

               Cindy Williams

               Harrison Ford

Any: 1973

Nacionalitat: USA

Gènere: Drama

Subgènere : Adolescència/Joventut.

 

ARGUMENT

En els anys 60 en Modesto, una població de Californià, Curtis (Richard Dreyfuss) i Steve (Ron Howard) obtenen una beca per anar a l’ Universitat.

Steve surt amb Laurie (Cindy Williams), la germana de Curtis.

Assistim a l’ última nit dels dos joves abans de la partida.

Al costat d’ ells, Terry “el tigre”, és un tímid que estrena el vehicle que li ha deixat Steve i coneix a Debbie, encara que no pot impedir que li robin el cotxe i agafar una monumental melopea.

John, també circula per la població amb el seu model de quatre rodes i recull a Carol, una menor, que viu a través de la nit, un platònic enamorament amb el noi.

Steve, intenta consumar la relació amb Laurie, la seva novia, però aquesta s’ hi nega i trenquen la relació. Laurie, despitada, se’n va amb Bov Falfa (Harrison Ford) i aquest repta a John a una cursa de cotxes. El vehicle de Falfa cau per un terraplè però als nois no els hi passa res i Steve recupera a Laurie.

Per la seva banda, Curtis es retroba amb Wendy, la seva antiga novia, més tard és assetjat per “els faraons”, un grup de busca-raons que l’ insta a realitzar proves d’ iniciació per entrar en el grup.

Curtis, marxant amb el vehicle veu a una noia i pensa que és la dona de la seva vida. Demana ajut a “l’ home llop”, un popular locutor de radio que emet el seu missatge. La noia el truca però el xicot no sabrà mai qui és ella.

Al dia següent, Curtis marxa cap a l’ Universitat.

 

large

 

COMENTARI

La pel·lícula planteja el pas de l’ adolescència a l’ edat adulta d’ un noi. La fi del temps dels jocs, els amors banals, els cotxes i el rock i el pas a les responsabilitats, l’ estudi i el compromís, i ho fa a partir de la crònica d’una nit: l’ última nit de gresca per Curtis.

George Lucas, que roda la seva segona pel·lícula, donarà el salt a la fama amb aquest film, retrat idealitzat de l’ Amèrica dels 60, dels amors juvenils, els cotxes, el ball, el rock, els primers amors i les primeres vegades.

Lucas reflexiona sobre el pas del temps, la joventut perduda i la nostàlgia del temps passat.

Els dos amics, Curtis i Steve signifiquen dos arquetips. En tant Steve sap que allò que vol ser no ho aconseguirà en el poble, Curtis se sent arrelat als amics i a les coses que estima i te por de dir adéu a tot allò que ha estat important per a ell.

El contrapunt als protagonistes és “l’home llop”, el locutor contracultural que acota l’ acció dels personatges, aquell que fa que els teus somnis es converteixin en realitat, l’ home llop que està en tots els llocs però que també significa la fi d’un mite, quan Curt el coneix directament en l’ emissora.

Per últim, en tant se sobreimpresionen els crèdits finals, coneixem la sort dels protagonistes, en un final agredolç. Curtis serà escriptor, Steve, agent d’ assegurances però Terry morirà en la guerra del Vietnam i John en un accident de cotxe.

Cap, en les seves diverses sorts, oblidarà mai els anys d’ adolescència, plens de llibertat on tot era possible.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.