LA MANI SULLA CITTÀ

Las_manos_sobre_la_ciudad-349698548-large

En memoria a Francesco Rossi, traspassat el mes de gener del 2015.

 Director: Francesco Rossi

Actors: Rod Steiger

             Salvo Randone

             Guido Alberti

Any: 1963

Nacionalitat: Itàlia

Gènere: Cine polític

 

ARGUMENT

En Nàpols, un grup de cases en mal estat s’ ensorra. Un nen mor i n’hi han altres mal ferits.

Es tracta de terrenys públics que explota Edoardo Nottola (Rod Steiger), un poderós constructor que te importants lligams amb el partit governant en l’ ajuntament.

D’ Angelis (Salvo Randone), el cap de l’ oposició, denuncia la conxorxa entre poder polític i econòmic i el cúmul d’ interessos privats per sobre el bé comú.

Nottola intenta convèncer a D’ Angelis que les seves promocions immobiliàries serviran en definitiva perquè la gent, que ara viu en cases velles i tronades, pugui millorar les seves condicions de vida però D’ Angelis contempla al seu interlocutor tan sols com un especulador que es vol beneficiar de la construcció privada sobre sol públic gràcies a l’ amiguisme i la corrupció.

Quan hi ha nous comicis, el mateix cap del partit, Maglione (Guido Alberti), intenta que Nottola tingui menys protagonisme però el nou alcalde, membre d’un partit centrista imposa que el constructor continuï en primer pla.

Les denúncies de D’Angelis continuen en sac trencat i amb tota la pompa i amb la presència del batlle, els polítics i l’ església es posa la primera pedra del nou gran projecta immobiliari.

 

 

 

COMENTARI

“Les mans sobre la ciutat” és un film paradigmàtic del cinema d’ esquerres dels anys 60. Una visió propera a la del Partit Comunista italià fort i connectat amb la societat en aquells temps.

La pel·lícula denuncia la relació entre poder polític i econòmic, com per sobre el be públic, interessa fer negocis i com la política és una justificació i un mitja per realitzar-los.

Tots els regidors del partit governant, la democràcia cristiana sens dubte, formen un lobby per aconseguir els seus propòsits, D’ Angelis és la veu crítica de la denúncia, el partit comunista, a qui tampoc es cita.

La pel·lícula mostra com els diferents partits de dreta s’ uneixen perquè Nottola aconsegueixi els seus propòsits, canvia el vot, canvia l’ alcalde però tot continua igual. El recanvi significa més pactes per retenir el poder la mateixa gent i aïllar als que tenen un altre concepte de la cosa pública.

Els regidors governants ho tenen molt clar, quan algú cita el perill de l’ escàndol, en afirmar: “l’ opinió pública la formem nosaltres” o quan D’ Angelis els hi retreu la seva actuació, repliquen dient : “la indignació moral no compta en política”.

No queden tampoc gaire ben parats els veïns del fosc barri napolità on s’ ha enfonsat l’ edifici, els seus crits són ràpidament apaivagats pels diners que l’ alcalde dona en mà als damnificats, possiblement a canvi del seu silenci.

Les imatges finals, amb tots els poder públics, polítics, església, militars i empresaris, assistint a la col·locació de la primera pedra del projecte especulatiu, són eloqüents i mostren com cinquanta anys després, aquest discurs manté la mateixa vigència.

La pel·lícula va obtenir el lleó d’ or en el festival de Venècia de 1963.

 

2 thoughts on “LA MANI SULLA CITTÀ

  1. Francesco Rossi es caracteritzava per ser un dels últims directors amb una forta vessant social, “Il caso Mattei”, “Salvatore Giuliano”, etc, el seu cine de denuncia se l’ ha acusat de maniqueu. A hores d’ ara tan sols queda Ken Loach com representant d’ aquest tipus de cine.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.