NIGHTCRAWLER

Nightcrawler-114428129-large

Director: Dan Gilroy

Actors: Jake Gyllenhaal

             Rene Russo

             Riz Ahmed

             Bill Paxton

Any: 2015

Nacionalitat: USA

Gènere: Thriller

Subgènere: Mitjans de comunicació

 

ARGUMENT

Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) és un home que busca feina, se n’ adona de que amb mitjans bàsics, un cotxe, una gravadora i una emissora, pot connectar amb l’ estació de la policia i acudir allà on es produeixen els successos delictius en la ciutat, gravar-los i vendre’ls a la televisió.

Per això compta amb Nina Romina (Rene Russo), la directora d’una televisió local i de Rick (Riz Ahmed), un noi al que contracta per quatre duros i al que converteix en el seu col·laborador.

La sort de Louis esclata quan escolta, a través de la seva connexió amb la radio de la policia, com s’ha produït un assalt en una casa; ell esta molt a prop i hi arriba abans que els agents, aconseguint gravar tant als assaltants quan escapen com els cadàver que han deixat dins l’ edifici.

La cinta és oferta a la televisió i li dona uns bons guanys econòmics i li atorga prestigi i coneixença; però Louis vol més i compte amb la gravació dels assassins i la matricula del vehicle en el que han escapat, així que va a trobar-los i quan els te localitzats, els denuncia a la policia, per gravar seguidament l’ acció.

Els dos atracadors moren en l’ operació, ho fan també diversos policies i Rick, el col·laborador de Louis, aquest lliura les cintes a la televisió i continua engrandint la seva empresa, llançat cap l’ èxit periodístic.

nIGHT

COMENTARI

Els mitjans de comunicació són un tema recorrent en la història del cinema, la manipulació de la notícia, el servei a l’ espectacle i no al rigor, la subordinació al poder…. són aspectes que enllacen aquest film amb molts altres, potser el més proper sigui “Network”, l’ obra de Lumet que data de 1976.

Nightcrawler, que es podria traduir com rondador de nit, relata l’ ascens professional d’un personatge busca vides i sense escrúpols, interessat tan sols en obtenir beneficis del seu reportatge, filmar violacions , assassinats i accidents en la més pura crònica groga, al protagonista no li interessen les persones ni les conseqüències del esdeveniments, per ell tan sols és important ser el primer en tenir les imatges dels fets criminals i la possibilitat de vendre-les al millor postor.

Amb Louis s’ escenifica un nou Travis Bickle, el protagonista de “Taxi driver”, una au nocturna i solitària sense sentiments, que es passeja pels sub mons nocturns de la ciutat, amb la diferència que Travis és un venjador i Louis un oportunista i un cadell del nou capitalisme ascendent; en els seves accions i en el seu llenguatge, tan sols i caben les paraules: objectius, necessitats, solucions, costos, negociacions…un món extret d’una escola de negocis, un emprenedor marcat per la recerca de resultats a qui la gent i l’ ètica li són alienes.

El retrat d’ aquest llop, aïllat del ramat, es complementa amb la mostra dels mitjans; la televisió obre cada nit amb les accions criminals que han succeït en Los Angeles i com més sang i fetge s’ exposen, més audiència rep la cadena, el “prime time” es deu a un públic assedegat de sang, que burxa cada nit en espantar a l’ espectador amb més morbositat i més crim.

Els assassins i les víctimes són part d’un assumpte relacionat amb les drogues però la televisió ho presenta com assalts a famílies de classe mitjana i retrata en les imatges de Louis, una orgia de l’ horror i no les motivacions de l’ atac.

Manipulació, periodisme groc i manca d’ ètica, són les bases de l’ actuació de Louis, l’ acció esdevé sempre en la nocturnitat, mai contemplem la llum, en un relat tan fosc física com moralment, que es pot emparentar amb les narracions que posen en primer pla el poder de la mirada davant la mort, com “El fotògraf del pànic “de Michael Powell

En aquest cas, la càmera de Louis no mata a ningú quan s’ activen els seus mecanismes però accedeix, insensible, a la mort del proïsme, és un element neutre que filma la mort i n’ espera encara més horror per oferir carnassa a aquells que esperen la seva ració cada nit.

La pel·lícula no seria la mateixa sense Jake Gyllenghaal que brilla en el paper de Louis Bloom, fred, cínic, incapacitat per l’ empatia, l’ amor o el dolor, un èmul de la necessitat empresarial del benefici i els resultats a costa de qui sigui i del que sigui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.