PASIÓN DE LOS FUERTES

PASION

Director: John Ford

Actors: Henry Fonda

               Victor Mature

               Linda Darnell

               Walter Brennan

               Cathy Downs

               Tim Holt

               Ward Bond

               John Ireland

Any: 1946

Títol original: My darling Valentine

Nacionalitat: USA

Gènere: Western

 

ARGUMENT

Uns ramaders, els Earp, porten bestiar cap a Califòrnia; Wyatt Earp (Henry Fonda), el cap del grup, es troba camí de Tucson amb els Clanton que li ofereixen comprar els animals.

Earp va ser en el seu temps, sheriff de Dodge City i quan va a la ciutat posa ordre en un aldarull organitzat per un indi borratxo, davant el temor de les autoritats.

Quan Earp torna al campament es troba que li han robat el bestiar i han assassinat a James, el seu germà petit. Earp sospita dels Clanton i decideix acceptar el càrrec de sherif que li ofereixen per recuperar el bestiar i trobar l’ assassí del seu germà.

Earp assumeix la funció, mentre apareix per la ciutat el Doctor John Holiday (Victor Mature), un home de notable influencia, alcohòlic i tuberculós; després d’uns tensos inicis en la relació, Holiday, Earp i els germans d’ aquest Morgan (Ward Bond) i Virgil (Tim Holt), entaulen una bona amistat.

Al poc temps arriba a Tucson, Clementine Carter (Cathy Downs) a la recerca d’ Holliday de qui està enamorada però aquest malmés per la seva malaltia prefereix foragitar-la

Doc té una altra amant, Chihuahua (Linda Darnell) i en el coll d’ aquesta, Earp contempla un medalló que pertanyé al seu germà; la noia confessa que el penjoll li ha donat Billy Clanton (John Ireland), un dels germans del clan, això l’ acusaria de l’ assassinat del germà d’ Earp. Com Billy sent la conversa li dispara a Chihuahua i la fereix greument; operada per Doc acaba morint. Billy escapa i Earp li engega un tret, com a resultat, el noi mor; mentre Virgil Earp va a visitar als Clanton per saber que ha passat i és assassinat per el patriarca (Walter Brennan)

La violència s’ ha desfermat, els Clanton repten als Earp en Okey Corral per dirimir les seves diferències a la sortida del sol, Holiday s’hi afegeix en el grup del sherif.

Earp arriba a Ok Corral i en nom de la llei demana als bandits que s’ entreguin; els Clanton es neguen i es produeix un tiroteig en el qual tots ells moren, Holiday també cau.

Wyatt Earp marxa del poble però promet retornar per recollir a Clementine de qui s’ ha enamorat.

 

pASIÓN i

COMENTARI

Ford realitza en 1946 un dels westerns clàssics de la història del cinema. Es tracta de la revisitació del duel d’ OK Corral portat diverses vegades a la pantalla. En “Duelo de titanes”de John Sturges en 1957,”La hora de las pistolas” també de Sturges (1967), “Tombstone”de George Pan Cosmatos (1993) i “Wyatt Earp” de Lawrence Kasdan (1994).

En realitat els films es basen lliurament en personatges i situacions que va existir en la realitat si bé el cine les ha mitificat.

Doc Hollyday va ser en veritat dentista i pistoler, va viure entre els anys 50 i 80 del segle XIX i morí de tuberculosi als 36 anys. Wyatt Earp va ser sherif de Tombstone i bon amic de Doc; ambdós participaren en el duel d’ Ok Corral i es configuren com a personatges mítics del llunya Oest sense llei.

Ford resol el duel en escassos minuts i en realitat dedica el seu film a rastrejar en la psicologia dels personatges.

Com és propi en el cinema de l’ irlandès i en el western en general, es tracta d’una història d’ amistat entre dos homes oposats, dos personatges que competeixen per la mateixa dona, dos individus desarrelats, a la recerca de la venjança, Earp, malalt, alcohòlic i decadent, Hollyday.

En mig de la narració trobem diferents estereotips del western, una ciutat en mig del no res, uns cacics prepotents i malvats, dues noies cercant companyia i amor i una relació de fets quotidians que descriuen l’ entorn: el saló, el teatre, l’ església….

Wyatt Earp és un personatge ambigu; d’ una part és la representació de l’ ordre i la llei, d’ una altra banda va a la recerca de la venjança en un duel il·legal però com heroi positiu, la violència que empra queda legitimada davant la maldat dels oponents.

Ford, com s’ ha dit, resol en pocs minuts el duel però les escenes són de gran intensitat, breus i impactants.

La presentació i el comiat de l’ heroi són característiques, com si fos James Bond, Earp es presenta a si mateix després d’ apallissar a un indi borratxo: “Soc Earp, Wyatt Earp” i camina d’ esquena a la càmera entre la pluja.

En l’ adéu, el protagonista marxa cap l’ horitzó, en tant la noia, en pla més proper, d’ espatlles, l’ acomiada.

Ford no renuncia als seu característic paisatge de Monument Valley, a la música, el ball i la cançó-tema- del film: “My Darling Valentine”. Tampoc deixa enrere el sentit de l’ humor, quan l’ actor begut recita Hamlet davant una tropa de galifardeus o en moments puntuals, com quan Earp pregunta al cambrer del saló: “Mac, mai has estat enamorat?” i l’ home respon: “No, he estat cambrer tota la vida”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.