LOS VIAJES DE SULLIVAN

 

Los_viajes_de_Sullivan-909281563-large

 Director: Preston Sturges

Actors: Joel Mc Crea

             Verónica Lake

Any: 1941

Títol original: Sullivan’s travel

Nacionalitat: USA

Gènere: Comèdia

 

ARGUMENT

John L. Sullivan (Joel Mc Crea) és un conegut director de cine. Interessat en plasmar la realitat del món es veu contradit pels seus productors que li aconsellen que continuï rodant comèdies.

Decidit a sortir de la campana de vidre en que viu, es disfressa de rodamón i es llança a la carretera per comprendre millor la societat que l’ envolta i reflectir-la després en la pantalla.

No compta que darrere s’ instal·la un autobús on circula tot un seguici, vigilant-lo . Recollit pel vehicle d’ un noi, intenta despistar als seus perseguidors .

En una segona oportunitat coneix a una noia (Verónica Lake) que desitja ser actriu, acusat de robar el seu propi cotxe acaba en comissaria on els seus advocats i criats el fan fora, desvetllant la malifeta.

Ara en companyia de la noia comparteix vida amb pidolaires i rodamóns, adonant-se de les dificultats de subsistència que te una part de la població.

A la fi decideix posar fi a l’ experiment i repartir diners entre els desfavorits per compensar-los però és atracat per un pidolaire que el deixa estabornit i li roba els diners i les sabates.

El captaire en la seva fugida és atropellat per un tren. Sols poden identificar les sabates que pertanyien a Sullivan i la confusió fa que s’ anunciï la mort del director.

En tant, el verdader Sullivan, que pel cop rebut ha perdut la memòria, colpeja a un cap d’ estació de trens que el maltracta, és jutjat i condemnat a sis anys de treballs forçats.

En el penal es sotmès a dures penalitats i maltractaments. Quan llegeix en el diari que Sullivan ha mort decideix utilitzar una estratagema, explica que ell ha matat a Sullivan.

La seva foto apareix en tots els rotatius i tots els seus el rescaten i el retornen al seu món i a la seva posició una vegada resolt l’ embolic.

Sullivan es casa amb la noia i decideix seguir sent un director de comèdies.

navidades_en_julio2

COMENTARI

Sturges dirigeix ,entre la comèdia i el drama, una paràbola social, de vegades propera al cine de Capra. Una pel·lícula de culte que seria el seu major èxit. Sturges desacredita l’ acció de Sullivan, vol ser el que no és i paga les conseqüències.

En la primera part dels seus viatges, Sullivan viu en una representació, seguit per la seva cort, ajudat pels seus advocats o tutelat per la noia que l’ estima però quan perd la identitat i deixa de ser qui és, és quan es troba sol front al món i és quan de veritat és un igual als altres i comprèn el tipus de societat en la que viu, la representació, la ficció acaba per donar un gir cap a la realitat.

En el seu final feliç, Sturges en boca de Sullivan, dona peu a assolir el paper, el sentit del cinema. Sullivan vol fer un cine compromès que esbrini la realitat però quan coneix aquesta realitat se n’ adona, en la pel·lícula de Mickie Mouse que li passen en el penal, que la gent vol diversió, entreteniment, riure per alleugerir els seus problemes i que aquest te que ser el sentit social del seu cinema.

Sent una pel·lícula de viatges és també una pel·lícula en la qual el viatge li serveix al protagonista per canviar , per aprendre i per tornar amb un punt de vista diferent.

El viatge és també una crònica social de l’ Amèrica dels anys 40, la pobresa, els menjadors populars, els captaires són part d’ una crítica a l’ Amèrica way of life i en el seu camí, Sullivan és troba de tot, com no podia ser d’ altre manera.

Des d’ el propietari del bar que l’ invita a un cafè i pastes fins el captaire que el roba o el director del penal que el maltracta, per tant sense exclusions de classe.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.