EL INOCENTE

EL INOCENTE

Director: Luchino Visconti

Actors: Giancarlo Giannini

               Jennifer O’ Neil

               Laura Antonelli

Any: 1976

Títol original: L’ innocente

Nacionalitat: Itàlia

Gènere: Drama

 

ARGUMENT

Tullio Hermil (Giancarlo Giannini) és un aristòcrata italià i està casat amb Giulia (Laura Antonelli) però el matrimoni fa aigües i Tullio te una amant: Teresa Raffo (Jennifer O’ Neil), la dona ho sap i accepta la situació.

Però un dia Giulia coneix a un amic del germà de Tullio, un militar : Filippo d’ Arborio. De l’ efímera relació entre els dos, Giulia queda embarassada.

En tant, Tullio i la seva dona viatgen fins la vil.la d’ esbarjo que tenen en el camp i allà l’ home recobra la sensualitat que havia sentit per la dona i fa l’ amor amb ella però al poc temps s’ assabenta que Giulia espera un fill d’un altre.

Filippo, el pare, marxa fins a Àfrica on contrau unes febres i mor. Giulia te el fill, que tothom pensa és de la parella legitima.

El fill d’un altre separa ara la tímida reconciliació dels esposos, projecta sobre l’ home els fantasmes de l’ honor perdut i de la gelosia. Quan Giulia va a missa amb la seva família, Tullio treu al nen del bressol i l’ exposa en la finestra als rigors de l’ hivern. El nen mor.

Giulia, trasbalsada pels successos li confessa a Tullio que Filippo va ser l’ amor de la seva vida, en tant Teresa li explica que ja no l’ estima.

Tullio, per qui la vida ha perdut sentit, es suïcida.

INOCENTE I

COMENTARI

Visconti recrea una novel.la de Giuseppe d’ Annunzio. Retrata l’ostentació i l’ artifici de l’ aristocràcia italiana i toscana de finals del XIX i composa i escenifica aquest món ple d’ hipocresia, dominat per la religió i les bones costums.

Però el protagonista, Tullio, tot i fill d’ aquesta societat se sent un home lliure, enganya a l’ esposa, a qui ja no estima però no li retreu que ella actuï igual, viu al marge de les convencions religioses i es declara ateu.

L’ atzar i els amors espuris porten al naixement d’un nen d’ un altre pare: l’ innocent. Giulia no vol avortar perquè segons les seves creences religioses és un delicte. Tullio mata al nen perquè s’ oposa al seu projecte de renovar l’ amor de l’ esposa i marxar lluny amb ella.

Quan se n’ adona que cap de les dones amb qui ha jugat sentimentalment l’ estima es mata i el drama esclata mb tota la seva força.

Visconti mostra el protagonista com un alter ego de si mateix, actor d’una classe social en crisi, marcat pel seu entorn social , ple de contradiccions, pervers i malèvol, eliminant al nen, però suficientment fort per no deixar-se supeditar i engolir pel món que el rodeja. El personatge entén que és part d’ una classe social en decadència i no se’n pot sortir.

“Deixem de viure per passar a existir però no ens n’ adonem”, li diu a la seva amant.

Tullio assumeix el seu destí, que és la mort.

Com en tota l’ obra de Visconti estem davant una posada en escena acurada, una recreació magistral de l’ època i el seu entorn: esteticista, decadent, elitista i luxós.

 

antonelli

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.