EN BANDEJA DE PLATA

eN BANDEJA DE PLATA

Director: Billy Wilder

Actors: Jack Lemmon

               Walter Matthau

Any: 1966

Títol original: The fortune cookie

Nacionalitat: USA

Gènere. Comèdia

 

ARGUMENT

Harry Hinkle (Jack Lemmon), és un reporter de premsa que està gravant imatges d’un important partit de futbol americà, quan un jugador, Boom Boom Jackson, al fer un punt l’ empenta I el fa caure.

Hinkle pateix un desmai i és traslladat en ambulància a l’ hospital.

En tant està convalescent però recuperant-se sense problemes apareix el seu cunyat, Willie Gingrich (Walter Matthau), un advocat especialista en pledejar amb les grans companyies.

Willie li proposa a Harry que simuli patir una greu lesió de columna per així aconseguir cobrar una forta suma de l’ asseguradora.

Harry accepta un tant a contracor i s’ organitza l’ engany. L’ home s’ instal·la n una cadira de rodes i es queixa de tenir paralitzat part del cos.

Boom Boom, el jugador de color que li ha donat el cop sense voler es mostra culpabilitzat , apareix repetidament en l’ hospital i es fa amic d’ Harry.

En això fa la seva aparició Sandy, l’ ex dona del reporter, de qui Harry continua enamorat, però ella tan sols està interessada pels diners que podria cobrar per l indemnització.

En tant l’ asseguradora que es malfia de Willie ha col·locat un detectiu privat en el pis d’ enfront perquè descobreixi la impostura.

A la fi l’ asseguradora cedeix i indemnitza al reporter amb dos-cents mil dòlars.

Purkey, el detectiu contractat, ferit en el seu orgull, va a visitar la casa d’ Harry i li munta una trampa. Menysprea al seu amic Boom Boom i realitza comentaris racistes sobre la seva persona. Harry, indignat, s’ aixeca de la seva cadira de rodes i colpeja al detectiu, en tant el seu company grava l’ escena, l’ engany queda al descobert.

Perduts els diners, Willie busca ara un nou litigi i la consegüent compensació, ara contra els detectius, per racisme. En tant Harry es conforma amb la seva bona salut i l’ amistat de Boom Boom.

En-bandeja-de-plata

COMENTARI.

Wilder i després altres directors, explotarien en els anys 60 el magnetisme de Lemmon i Matthau. Es realitzen varies pel·lícules en les que representen a personatges antitètics i enfrontats.

Normalment, com aquí, Matthau-Willie representa a l’ home adust, malcarat i avariciós en tant Lemmon-Harry és l’ home de bon tarannà, ingenu i que menteix obligat per les circumstàncies i per l’ estima que sent per la seva ex dona a qui vol recuperar. Un bon jan, honest que finalment se revolta davant les martingales poc fiables del seu cunyat.

La diferència d’ actituds i caràcters i l’ excel·lent treball dels actors són la base del film, acompanyat de la brillant premissa inicial: un home te que simula una greu lesió per cobrar la indemnització de l’ assegurança.

Tota la comèdia es desenvolupa en aquest terreny. Willie cercant formes de mantenir l’ engany i ensarronar a l’ asseguradora en tant aquests intenten descobrir la trampa.

A la fi l’ humanitat d’ Harry, indignat davant els insults que es profereixen contra el seu amic, pot més que l’ afany depredador de Willie.

Crítica a la cultura dels diners , a la falta d’ escrúpols, l’ egoisme, la mentida i l’ ambició desmesurada. A partir de l’ acidesa i l’ enginy peculiar de Wilder en una brillant parodia.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.