AMANECE QUE NO ES POCO

Amanece_que_no_es_poco-465341383-large

 Director: Jose Luis Cuerda

Actors: Manuel Alexandre

             Cassen

             Gabino Diego

             Antonio Resines

             Luís Ciges

             Rafael Alonso

             Fedra Lorente

             Saza

             Ovidi Montllor

             Guillermo Montesinos

             Queta Claver

             Quique San Francisco

             Violeta Cela

             Rosalia Dans

Any: 1989

Nacionalitat: Espanya

Gènere: Comèdia

 

 ARGUMENT

En un poble de l’ Espanya rural, la gent esta en missa, el capellà, Don Andrés (Cassen) te l’ ajuda de Paquito (Manuel Alexandre); un grup d’ americans amb el seu portaveu (Gabino Diego) al front, assisteix per conèixer les costums del lloc.

En tant, arriben a la població Teodoro (Antonio Resines), un enginyer en any sabàtic, acompanyat del seu pare, Jimmy (Luís Ciges), aquest ha matat a la mare per que diu que era molt dolenta.

Seguidament arriba l’ alcalde (Rafael Alonso), amb una nova amistançada(Fedra Lorente), com la dona està imponent, la volen fer comunal, en protesta l’ alcalde es penja i el negre del poble, Engue, ho fa també en solidaritat.

La guàrdia civil per mitja del seu cap Gutiérrez (Saza) els obliga a baixar de la forca i l’ alcalde convoca eleccions.

En elles es decideix qui es presenta a puta i qui a adultera, les eleccions les guanyen els de sempre i el batlle decreta que la noia serà sols per a ell.

Els del poble de dalt envaeixen la vila i l’ autoritat local expulsa als americans, després tots se’n van a un turó per contemplar l’ albada.

images

COMENTARI

Jose Luis Cuerda agita en 1987 el panorama del cine espanyol amb un cine surrealista i de l’ absurd amb “El bosque animado”, dos anys després reincideix amb aquesta nova pel·lícula.

Es pot dir que es tracta d’ un relat que te aproximacions històriques en Espanya, des de la novel.la picaresca de l’ edat d’ or a l’ esperpent de Valle Inclán, passant pel moviment surrealista.

Però cal dir que sobretot en el relat s’hi troba reflectit l’ humor dels anys cinquanta o inicis del seixanta amb el franquisme, quan la impossibilitat de l’ acudit puntual, denunciat per la censura, fa néixer autors , propers molts al mateix règim, que cultiven un humor absurd i l’ astracanada.

Parlem de Tono, Arniches, Miura, Llopis, “dialogos para besugos “ d’ Armando Matías Guiu i més tard Gila, per acabat en el present recent amb Tip i Coll i en l’ actualitat amb Faemino y Cansado.

És també un retrat d’una determinada Espanya, capellans, guàrdies civils, alcaldes, camperols…fet des de la desmesura, amb tendresa i sense sentit crític. La pel·lícula és coral i cada personatge te el seu moment de glòria.

El pagès que s’ acomiada cada dia de la carbassa i li dona les gràcies.

Nuño, l’ home enterrat al que se’l te que regar cada dia per que broti.

Donya Remedios (Queta Claver), que te bessonada deu minuts després de fornicar amb el seu amant pel gaudir que aquest li dona.

El suïcida permanent (Guillermo Montesinos), que va cada dia a la carretera amb la intenció que l’ atropelli un camió però els vehicles sempre l’ esquiven.

Bruno, un argentí que plagia “Luz de agosto” de William Faulkner i al que la guàrdia civil envia a la presó.

Cascales (Quique san Francisco), l’ home que sempre vol canviar de personatge.

És un món ple de sorpreses que manté a l’ espectador amb el somriure constant als llavis, al cap del temps la cinta és converteix en un film de culte i algunes frases són celebrades en fòrums cinèfils: “Todos somos contingentes però tu eres necesario” quan aclamen a l’ alcalde.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.