AMAR,BEBER, CANTAR

Amar_beber_y_cantar-785366352-large

Director: Alain Resnais

Actors: Sabine Azèma

             André Dussolier

               Sabrine Kiberlain

             Hippolyte Girardot

             Michel Vuillermoz

             Caroline Shiol

Any: 2014

Títol original: Aimer, boire et chanter

Nacionalitat: França

Gènere: Comèdia

 

ARGUMENT

La història es projecta sobre tres parelles: Kathryn (Sabine Azèma) està casada amb Colin (Hippolyte Girardot), un metge, Tamara (Caroline Shiol) és la dona de Jack (Michel Vuillermoz) i tenen una filla, Tilly; Mònica (Sandrine Kiberlain) s’ha ajuntat amb Simeon (André Dussolier), un agricultor.

Colin anuncia que George, un bon amic de tots ,pateix una greu malaltia i que li resten pocs mesos de vida.

George és una icona per al grup, un home amable, seductor i divertit; ha estat marit de Mónica i amant de Kathryn i Tamara li te un especial afecte. George els hi fa una oferta a cadascuna de les tres dones, que vagin a passar una setmana de vacances amb ell a Tenerife.

Les tres es creuen l’ única escollida i es plantegen la possibilitat de viure una aventura fora de la rutinària vida matrimonial, així que es disposen a fer palesa l’ experiència.

Finalment el requeriment dels marits o companys, les fa recapitular i es queden a casa. George se’n va a Tenerife amb Tilly, la filla menor de Tamara i Jack però practicant submarinisme en la illa, mor.

AMAR

COMENTARI

Resnais inicia la seva carrera adscrit a la nouvelle vague, “El año pasado en Marienbad” és un del símbols del cine experimental, “Hiroshima mon amour” és un profunda reflexió sobre les relacions amoroses.

Amb el pas del temps, Resnais es fa lleuger, sense abandonar la intensitat i la transcendència però els seus films, com aquest, estan transitats per l’ esperit de la comèdia i la diversió.

“Amar beber, cantar” és la última pel·lícula de Resnais, presentada pel director en el festival de Berlin en el 2014, un mes abans de la seva mort, és per tant el seu testament fílmic.

La cinta s’ inicia amb un pla fix en el qual dos actors reciten el seu paper, un s’ equivoca i torna a començar, en tot el relat, els protagonistes apareixen i desapareixen darrera uns cortinatges, Resnais barreja el món real, les vicissituds dels personatges, amb el món de ficció, una obra teatral que assagen.

Per Resnais tot és representació, allò real es confon amb allò virtual, la comèdia de la vida. Darrera d’ aquest context, Resnais utilitza a un personatge que mai apareix en pantalla com a mèdium per desencadenar l’ acció, la crisi i el retrobament de les parelles.

Tres cònjuges s’ assabenten que a un amic proper, li resten pocs mesos de vida, les dones han tingut relacions amb ell i les propostes que reben del desnonat fa que qüestionen els seu matrimoni ple de luxe, rutina i avorriment.

Elles són dones madures i George és l’ estímul que necessiten, el plaer, la diversió i el desig, però en realitat tot és un joc que aconsegueix mobilitzar els sentiments perduts i amagats dels marits; aquests contemplen la possibilitat de perdre les dones que tenen al costat i també la seva estabilitat sentimental i personal , retornen a elles amb desfici i els hi demostren que encara les estimen.

Resnais llença un esquer que porta a la crisi però de la crisi se’n surt més reconfortat i alleugerit.

El director francès sembla en molts moments més pròxim al cine d’ Eric Rohmer, acció teatralitzada, diàlegs constants, foses en negre que porten a noves escenes….

Resnais filma una comèdia amena i intel·ligent, una reflexió sobre la recuperació del desig de viure en l’ edat madura, sobre la infidelitat i sobre el dubte de si aprofitar els últims anys vivint amb disbauxa o mantenint-se fidel a l’ ordre i l’ estabilitat del matrimoni, en tant l’ aler de la mort i la malaltia sobrevola l’ escenari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.