GIGANTE

Gigante-533139230-large

 Director: George Stevens

Actors: James Dean

             Elizabeth Taylor

             Dennis Hoper

             Rock Hudson

             Carroll Baker

             Mercedes Mc Cambridge

Any: 1956

Títol original: Giant

Nacionalitat: USA

Gènere: Drama

 

ARGUMENT

Jordan Benedict (Rock Hudson) és un ric ramader que en un viatge de negocis coneix a Leslie (Elizabeth Taylor), de qui s’ enamora, la porta a viure a les seves terres de Texas i es casa amb ella.

En el ranxo de Benedict, Leslie coneix a Jett Rink (James Dean), un empleat de la finca amb qui simpatitza i a Luz (Mercedes Mc Cambridge), la germana del seu marit. Luz pateix una caiguda del seu cavall i mor deixant un tros de terra com herència a Jett, bon amic seu.

Els Benedict li volen comprar aquesta terra a Jett, però ell se l’ apropia i inicia prospeccions petrolíferes que culminen amb èxit. Jett aconsegueix un imperi petrolífer que el porta a la riquesa.

En tant, el temps passa. Benedict i Leslie han tingut dos fills, un nen i una nena però segons creixen no acompleixen les expectatives del pare.

Jordan Benedict (Dennis Hoper), vol ser metge i s’ enamora de Juana, la filla del doctor mexica que atén a la seva gent. En tant Luz (Carroll Baker), l’ altra filla de Benedict se sent atreta per Jett, l’ home que ha acabat sent un rival pel pare.

Però Jett s’ ha tornat superb i orgullós. S’ ha convertit en diputat i afalagat per tots se li lliura un homenatge. Quan Juana vol anar a arreglar-se el cabell, li barren el pas pel seu origen segons ordres de Jett.

Jordan, li retreu a Jett la seva conducta i és apallissat pels seus sicaris. Llavors Benedict repta a Jett però la baralla no es porta terme.

Jett s’ ha convertit en un home solitari, alcoholitzat i acabat, tota la vida secretament enamorat de Leslie. En el dia del seu homenatge es desmaia, incapaç de coordinar les paraules.

Benedict continua trobant-se enrenous en el seu camí. Quan viatja amb Leslie, Luz i Juana pel territori de Texas, el propietari d’un restaurant es nega a servi a Juana i a uns clients mexicans als quals insulta el fa fora. Benedict es baralla amb l’ home i és apallissat.

A través del pas del temps entén que és l’ arrelament a la família , a la gent que t’ estima i l’ afirmació en la pròpia dignitat allò que dona la felicitat.

tumblr_ktyzx38KSx1qa58bio1_500

COMENTARI

Serial de més de tres hores. El típic melodrama més gran que la vida.

Desenvolupa una crònica social i humana a partir de la vida de Jordan Benedict i la seva família i l’ enfrontament amb el seu antic empleat, Jett Rink.

La pel·lícula fa pal·les les diferències culturals i de classe. Com Benedict veu incomplertes les seves esperances doncs el seu fill no continua la seva tasca en el ranxo, com s’ emparella amb una mexicana o com el seu antic subaltern adquireix terrenys que li pertanyen i es fa ric.

Però Benedict que ha generat malestar per aquests canvis, que en principi el depassen, es tindrà que adaptar a ells i acabarà defensant-los perquè és també una manera de defensar la seva família i el seu entorn.

El film posa, doncs, l’ accent en la defensa de la família, en la crítica al racisme, i en l’ educació dels fills. Benedict diu: “Podem educar als fills però no podem viure per ells”. En la radiografia de l’ èxit i el fracàs col·loca els valors de la dignitat i l’ equilibri per sobre del valors d’ aquells que sols han reunit diners i s’han vist abocats a la solitud. Jett és l’ exemple de l’ home ric i infeliç. La pel·lícula defensa la capacitat ser un mateix per sobre l’ostentació i la glòria.

La pel.licula guanya l’ oscar al millor director en 1956 i esta basada en una novel.la del mateix nom d’ Edna Ferber, editada en 1952.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.