EL DECAMERON

DECAMERON

 

Director. Pier Paolo Pasolini

Actors: Ninetto Davoli

             Franco Citti

             Pier Paolo Pasolini

             Vincenzo Amato

Any: 1971

Títol original: Il decameron

Nacionalitat: Itàlia

Gènere: Comèdia eròtica

 

ARGUMENT

Adaptació de nou contes d’ El Decameró.

-Andreuccio (Ninetto Davoli) està en la ciutat per negocis quan troba una dona que li confessa és la seva germana. S’ allotja en la casa que aquesta li ofereix però cau en un pou de merda en tant li roben totes les seves pertinences.

Seguidament es convençut per un parell de lladregots per robar la tomba d’un bisbe. L’ obliguen ha introduir-se en l’ interior i com no els hi dona el diamant amb que ha estat enterrat l’ eclesiàstic, deixen tancat a Andreuccio dins el sarcòfag.

Ben aviat el sagrista de l’ església també vol robar i quan entra en la tomba es troba a l’ home tancat i surt corrent, espaordit.

 

-Un home, Lamporechio (Vincenzo Amato) es fa passar per sord- mut i demana entrar en un convent de monges com hortolà.

Un parell de religioses, atretes pel mascle, el sedueixen i s’ho fan amb ell. Volen guardar el secret per gaudir de l’ home elles soles però tot el convent se n’ assabenta i usufructua a l’ hortolà.

Quan a la fi el proba la mare superiora, l’ home diu que ja està cansat de l’ explotació sexual que pateix. Com ara parla, les monges ho celebren, atribuint-ho a un miracle.

 

-Un poca vergonya fa creure al capellà que l’ atén en els seus últims moments que ha estat un home sant.

 

-Dos amants estan al llit quan arriba el marit de la dona. Aquesta amaga a l’ amistançat en una gran gerra i li fa creure al cònjuge que és un home que ha vingut a netejar la tina. El marit s’ introdueix dins per continuar la neteja en tant els amants continuen el fornici.

 

-Una noia vol veure’s amb el seu amant i els hi diu als pares que fa molta calor i vol dormir al balcó per sentir millor el cant del rossinyol.

L’ enamorat puja fàcilment a la terrassa i cohabita amb la xicota fins que al matí els pares arriben i troben a la filla amb la mà agafada al pardal del noi.

Més que escandalitzar-se i com el xicot és de bona família, els pares decideixen casar als nois i deixar-los continuar els seus amors.

 

-Una noia té un amant contra la voluntat dels seus tres germans, que la tenen tancada a casa. Quan se n’ adonen, agafen al vailet i amb la idea de confraternitzar amb ell, el porten al camp i el maten.

A l’ adolescent se li apareix l’ esperit del mort i li explica el que ha passat.

La noia va a buscar el cadàver, li talla el cap i el posa en un test amb alfàbrega a la seva habitació perquè floreixi i sempre l’ acompanyi.

 

– Un home té com amic a un capellà; el porta a casa seva i aquest contempla la bellesa de l’ esposa.

Els hi diu a la parella que ell dormirà amb la seva ase, doncs mitjançant un encanteri, aquesta pel matí és animal i per la nit dona per fer-li companyia.

Els propietaris demanen si pot fer el mateix amb l’ esposa, el capellà assenteix i li demana que es despulli; es posa sobre ella i inicia la conversió, acariciant el cap, les mamelles i les cuixes de la dona i demanant es converteixen en membres animals, després es treu la titola i la clava profundament, en tant el marit exclama que la cua no fa falta en el sortilegi.

El capellà que ha demanat prèviament silenci al marit, entén que ara l’ encanteri s’ ha trencat i no podrà realitzar la màgia.

 

-Dos germans es prometen que el primer que mori tornarà del més enllà per explicar que és el que hi ha.

El primer és un home temorós de Déu que no s’ atreveix a realitzar el pecat de la carn per por de pecar, el segon no li dona importància i jeu amb qui li ve de gust.

És aquest últim el que traspassa i ben aviat torna per veure’s amb el germà i li explica que ha anat a l’ infern pels seus pecats però que el sexe és considerat una falta menor i no és castigat.

A l’ home viu li falta temps per anar a visitar a una amistançada i fornicar amb ella, ara que sap que no li serà retret en l’ altra vida.

 

-Un pintor (Pier Paolo Pasolini) està realitzant la seva obra en una església. En un somni contempla una bella escena religiosa.

Quan acaba la seva feina pensa que el somni sempre és millor que la realitat.

 

large-the-decameron-blu-ray4

COMENTARI

Pasolini realitza entre 1971 i 1974 l’ anomenat cicle de la vida. Deixa de cantó els seus films més críptics i intel·lectuals i recrea tres obres clàssiques plenes de sentit lúdic i eròtic.

El Decameró( 1971), “Los cuentos de Canterbury”(1972) i” Las mil y una noches” (1974).

El Decameró és un llibre de contes de Giovanni Boccaccio, data del segle XIV i és pioner i avançat en una perspectiva humanista.

Pasolini trasllada els relats a Nàpols i recull algunes de les millors històries, nou en total de les cent existents.

És tracta d’ un cant a la vida a partir de la joia del sexe i la carnalitat.

Més enllà és també una obra picaresca, on el pobre intenta enganyar al ric, l’ esposa al marit i el capellà a Déu. Tots els personatges es mouen perseguits per la lascívia , la concupiscència i un sentit bíblic de l’ amor. Intenten treure el millor possible dels plaers de la carn, recolzats en la innocència i la credibilitat dels oponents. L’ astúcia i l’ engany per aconseguir els propòsits personals no són temes menors.

Es podria contemplar la possibilitat d’un discurs feminista. Les dones, les esposes mostren constants ardits i tretes per portar endavant els seus desitjos amorosos i exhibeixen capacitat i personalitat per aconseguir els resultats convenients als seus interessos.

Per altra banda, el món religiós, tan poderós en l’ època, és retratat amb ironia i sarcasme. Pasolini/Boccaccio mostren com capellans i monges no són aliens al plaer i el desig, com qualsevol altre mortal, però això fa fefaent la doble moral que els sustenta i el cinisme de les institucions religioses.

La pel·lícula guanya l’ os de plata i el premi especial del jurat en els festival de Berlin de 1971.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.