ASIGNATURA PENDIENTE

 

AsiPendiente

 

 Director: Jose Luís Garci

Actors: José Sacristán

               Fiorella Faltoyano

             Silvia Tortosa

               Antonio Gamero

               Hèctor Alterio

Any: 1977

Nacionalitat: Espanya

Gènere: Drama

 

ARGUMENT

José (José Sacristán) te un despatx d’ advocats en els anys finals del franquisme, en el qual defensa a presos polítics, amb ell treballa el seu millor amic, Antonio , alies Trotsky (Antonio Gamero), José està casat amb Ana (Silvia Tortosa) i te un fill.

Elena (Fiorella Faltoyano)va ser el seu gran amor d’ adolescent fins que la vida els va separar, ara també està casada i te dues filles. Han passat divuit anys des de la primera trobada.

Un dia José reconeix pel carrer a Elena, prenen un cafè i recobren els records dels temps passats, queden successivament i es converteixen en amants, primer en el pis que els hi presta Trostky, més tard en un apartament.

Després dels primers moments d’ efervescència amorosa, s’ imposa la realitat; la feina, l’ engany continuat o la presència de l’ altre cònjuge, tot es torna ritual i rutinari.

José li confessa a Elena que no l’ estima el suficient com per continuar la relació que està trencant la seva vida i el seu matrimoni.

80576_540x360

COMENTARI

     Jose Luís Garci debuta amb aquest film; l’ antic crític cinematogràfic inicia una carrera tan brillant com controvertida on un dels temes recurrents serà sempre una mirada al passat, feta amb serenor i nostàlgia.

En aquest film planteja el retrobament del primer amor adolescent que no es va poder consumar; Garci evoca el pas del temps, allò que es pogut ser i no va ser, la il·lusió de re enamorar-se, l’ assignatura pendent d’ un món i un període en que tot estava prohibit o era improcedent, com diu el protagonista, tot allò que ens van robar i no vàrem poder fer.

Garci es veu reflectit en el seu protagonista, un home que arriba tard a tot.

En aquest marc, “Asignatura pendiente” és una pel·lícula de la transició i sobre la transició, les peripècies sentimentals dels protagonistes s’ emmarquen en la defensa de sindicalistes represaliats, Rafa (Hèctor Alterio), és un sòsies de Marcelino Camacho, la mort de Franco o les imatges documentals de les manifestacions de l’ època.

Garci elabora un cine de sentiments i emocions, la parella protagonista veu en la seva relació, la recuperació de l’ adolescència i d’un passat mitificat però es troba també amb les dificultats pròpies d’una vida ja codificada, feina, matrimoni, fills, la dificultat de viure en l’ engany constant i l’ adulteri i la instal·lació de rutines ja repetides, abans, en la seva relació matrimonial.

El director madrileny convoca també el seu punt de reivindicació de l’ amistat masculina en l’ escena en que José i “Trotsky, xerren i beuen fins a la matinada. “Trotsky” ,un iconoclasta rebel, s’ ha decidit a casar-se, és el final d’una forma de vida, la mort de l’ adolescència permanent i del peter panisme i la significació d’un canvi d’ època que comporta ordre i responsabilitat.

Garci tanca amb un bonic pla final, en el que la parella està asseguda en una taula, s’ha confessat el trencament i el desenamorament, els dos es miren en silenci, en tant la càmera s’ allunya i tanca el pla amb un fos en negre.

La banda sonora coadjuva a aquest homenatge a la nostàlgia i al temps perdut, “Estremecete” de Los Llopis, “Como ayer” del Duo Dinámico i sobretot la preciosa “Luna de miel” de Gloria Laso.

Un nou homenatge tanca la pel·lícula, la dedicatòria escrita a tots aquells personatges reals o de ficció que ompliren el imaginari d’una generació, tots els petits mites personals o col·lectius d’ una època des de Roberto Alcazar y Pedrín fins a “Las Hermanas Gilda”, per abreviar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.