Director: Neil Jordan
Actors: Liam Nesson
Aidan Quinn
Julia Roberts
Stephen Rea
Alan Rickman
Any: 1996
Nacionalitat: Estats Units
Títol original:Michael Collins
Gènere: Cine polític I social
Subgènere: Biopic
ARGUMENT
En la Pasqua de 1916 els irlandesos organitzen la lluita contra el govern anglès per la seva independència, el resultat és un fracàs, els dirigents són executats i molts homes, entre ells Michael Collins (Liam Neeson), empresonats.
Quan Collins surt de la presó, reorganitza el moviment al costat del seu company Harry Boland (Aidan Quinn) i d’ altres i compte amb la col·laboració de gent com Broy (Stephen Rea), agents infiltrats en els serveis de intel·ligència anglesos.
Si bé Eamon de Valera (Alan Rickman) és el president de la República en l’ ombra, Collins és l’ encarregat d’ organitzar accions armades. L’ execució de policies i militars anglesos és contrarestada per ràtzies contra els irlandesos, com el tiroteig de jugadors i públic per l’ exercit angles en ple partit de rugby.
A la fi els anglesos cedeixen i s’ avenen a negociar, Collins és l’ encarregat de buscar un acord. Aquest consisteix en el reconeixement de l’ estat irlandès sota la corona anglesa i la separació d’ Irlanda del Nord, protestant, del pacte.
Quan Collins torna a Irlanda, tot un sector dirigit per De Valera el considera un traïdor doncs ha rebutjat la vella aspiració de la República d’ Irlanda, malgrat tot, Collins explica que l’ alternativa era el nou estat o la guerra.
Sotmès a votació en el parlament l’ acord, Collins guanya la votació per escàs marge però De Valera i els seus seguidors, entre ells Harry , abandonen els escons.
Així s’ activa la guerra civil entre els dos bàndols, Harry , el gran amic de Collins, cau mort en la lluita de fraccions.
Collins busca la pau i proposa a De Valera una entrevista per acabar amb la guerra, en tant prepara el seu casament amb Kitty (Julia Roberts). Collins acudeix al quarter general de De Valera, aquest es nega a rebre’l i al matí següent un escamot li prepara una trampa i el mata.
COMENTARI
El cine entra decididament en la història i en l’ explicació dels fets polítics.
Biopic del líder nacionalista i lliçó per conservar la memòria de com es gesta la independència del país. Demostració de com els lluitadors per la pàtria irlandesa són recordats com herois en tant, derrotats en altres països, són considerats com simples terroristes.
Com s’ enfronten el possibilisme de Collins amb el tot o res de De Valera i com això dona lloc a lluites fratricides i a una administració sagnant de l’ acord amb l’ imperi anglès.
Guió del mateix Neil Jordan, cançons de Sinead O’ Connor, premi a la millor pel·lícula en el festival de Venècia.