EL RENACIDO

El_renacido_The_Revenant-498846647-large

Director: Alejandro González Iñarritu

Actors: Leonardo Di Caprio

             Tom Hardy

             Domhnall Gleeson

Any: 2016

Títol original: The revenant

Nacionalitat. USA

Gènere: Aventures

 

ARGUMENT

Hugh Glass (Leonardo Di Caprio) és un paranyer que a principis del segle XIX, viu de la caça d’ animals i la venda de les seves pells.

Quan participa en una expedició de caça amb un nodrit grup de companys, és atacat pels indis Aikaras, enutjats perquè homes blancs han segrestat a Powaka, la filla del cap.

Els indis realitzen una matança i Glass pot escapar amb una dotzena d’ homes navegant a través del riu, entre ells està els seu fill Hawk, un mestís, fruit de la seva relació amb una indígena.

El grup decideix deixar l’ embarcació i continuar camí per terra per evitar ser sorprès pels indis. Durant la ruta, Glass és atacat per un os grizzly que li produeix grans ferides i el deixa estabornit; els companys el recullen però Glass és una impedimenta per continuar la marxa. El capità de l’ expedició, Andrew Henry, (Domhnall Gleeson) els deixa sota l’ atenció de dos homes: John Fitzgerald (Tom Hardy) i el jove Jim Bridger, que amb Hawk s’ han d’ encarregar de cuidar a Glass, portar-lo al fortí i si mor, enterrar-lo dignament.

Per Fitzgerald, Glass és una càrrega, mata al seu fill i el deixa abandonat, Jim te un pel de compassió i li deixa a l’ home, que quasi no es pot valer per si mateix, una cantimplora.

Glass, minvat de facultats, inicia el retorn al campament, fuig dels indis que l’ assetgen, troba un pawnee, un altre indígena amb qui comparteix viatge, roba un cavall d’una expedició francesa que és la que ha segrestat a Powaka i allibera a la noia i després de múltiples aventures, arriba al fortí.

Quan Fitzgerald el veu arribar, inicia una ràpida fugida, Glass acompanyat d’ Henry, inicia la persecució, el seu acompanyant és assassinat pel fugitiu , mentre Glass i Fitzgerald es troben i lluiten a mort. Fitzgerald resta malferit ,en tant apareixen els Aikaras que l’ atrapen i el maten.

Glass sobreviu una vegada consumada la seva venjança.

650_1200

COMENTARI

Iñarritu inicia la seva carrera cinematogràfica amb obres de caràcter fragmentari, pròpies del cine d’ autor, després de la molt interessant “Birdman”, amb la que guanya l’ oscar de l’ any 2015, Hollywood posa en marxa i al seu servei tota la maquinaria de que disposa per realitzar una gran producció.

“El renacido” és un mainstream de qualitat, cine espectacular, una història de supervivència i venjança a través dels esclatants paisatges del nord de Canada i la Patagonia. En 1971 Richard Sarafian roda una esplèndida pel.licula sobre el mateix tema: “El hombre de una tierra salvaje”.

El film és el relat d’un viatge tan físic com moral. Glass, el protagonista ferit per un os, es veu al costat de la mort i abandonat en el mig del bosc però aconsegueix sobreviure.

La història de “El renacido” és la gran història americana, un relat de superació. Iñarritu celebra la vida dels pioners, aquells que es van enfrontar a un territori salvatge, als animals voraços i als indis, per preservar tot allò conquerit. Glass és valent, persistent, audaç, te totes les suposades virtuts de l’ home americà, que ha lluitat pel país i se l’ ha guanyat.

“El renacido” és també un film amb constants connotacions religioses; Glass viu una prova sacrificable, una epopeia que acaba en redempció. L’ heroi no en te prou amb haver patit tota mena de penalitats sinó que necessita venjar al seu fill, per això quan arriba al campament i a la seguretat, realitza una immersió en l’ aigua, un bateig, una purificació, que li dona renovades forces per anar a la recerca de l’home que l’ ha traït.

Hi ha també una reafirmació en la idea que Déu està en les petites coses. Fitzgerald explica, com moribund i mort de gana, es va trobar amb un esquirol i la seva carn li va salvar la vida, per Fitzgerald va ser una expressió divina. Quan Fitzgerald ha lluitat amb Glass i està ferit però viu, els indis fan la seva aparició i el maten, són la prova del destí, marcat per Déu.

“El renacido” és el clàssic relat de viatge, l’ odissea portada a l’ oest americà. Un home emprèn un recorregut ple de dificultats i peripècies i torna a casa canviat, és també un camí existencial. En l’ última escena, Glass ha complert la seva missió redemptora i es troba amb l’ esperit de la seva dona morta, que l’ acompanya.

Iñarritu planteja doncs aquet viatge iniciàtic i místic però també un viatge físic, per això estem davant una excel·lent pel·lícula d’ aventures, on el paisatge s’ erigeix en protagonista. L’ home lluita contra la naturalesa adversa i hostil, viu immers en un món salvatge on no hi ha respir ni perdó; els indis són ferotges però no ho són menys que els francesos que han segrestat a Powaqa, que el traïdor Fitzgerald o que el mateix Glass. L’ indret salvatge és cruel i torna cruels als homes.

La història s’ estructura en la primera part en un relat de supervivència per convertir-se en una narració de venjança, de recerca del traïdor, d’ odi cap aquell que ha matat al fill en la segona, tot desenvolupat a partir d’una violència extrema.

Iñarritu aporta a l’ aventura, espectacularitat i bellesa formal. La primera aparició dels indis, la lluita amb l’ os, la caiguda de Glass per les cataractes i com és arrastrat per l’ aigua, la trobada amb l’ indi pawnee i com els dos homes es mantenen expectants entre les fogueres provocades i la tènue capa de neu que cau, o quan Glass esventra el cavall per dormir en el seu interior i guarir-se del fred.

Són escenes potents, aventures i segones lectures: bon cine.

El relat està basat en una historia real que Michael Punke va novel·lar i guanya tres oscars en el 2016, millor direcció, millor actor (Leonardo Di Caprio) i millor fotografía.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.