EL SECRETO DE SUS OJOS

El_secreto_de_sus_ojos-862971973-large

 Director: Juan Jose Campanella

Actors: Ricardo Darin

              Soledad Villamil

Any: 2009

Nacionalitat: Argentina

Gènere : Policíac

 

ARGUMENT

Benjamin Esposito (Ricardo Darin) és un funcionari de jutjats en l’ Argentina de Maria Estela Perón. Un dia te que anar a aixecar un cadàver , és el d’ una noia assassinada. Un dels funcionaris del jutjat decideix arxivar el cas per falta de probes.

Benjamin s’ implica en l’ assumpte i amb l’ ajuda de la seva superior , Irene (Soledad Villamil) intenta esbrinar qui ha estat l’ assassí, un amic del jutjat, Sandoval , també hi col·labora en les indagacions.

Així comença la investigació, visitant al marit de la noia, Ricardo Morales. Aquest li mostra diverses fotos, en una d’ elles Benjamin descobreix la mirada lúbrica d’ un amic, Gomes i el seu instint li diu que aquest pot ser l’ assassí.

En tant el marit, un gris empleat bancari, va cada dia a l’ estació de trens esperant trobar a Gómez. Contrari a la pena de mort, doncs pensa que el càstig de la cadena perpetua és més punitiu.

Benjamin indaga i quan s’ acosta a Gómez, aquest fuig de la pensió on vivia i del treball, Benjamin es fa amb unes cartes de Gómez i a partir d’ elles el busca i a la fi aconsegueix detenir-lo. Gómez confessa el seu crim i és empresonat.

Al cap d’ un temps els generals donen el cop d’ estat, en molts casos es valen de delinqüents i presidiaris per denunciar als opositors. Un funcionari corrupte allibera a Gómez que es converteix en un home de confiança del nou règim.

Com Benjamin vol seguir investigant, rep una visita de sicaris del règim però a qui troben  és al seu amic Sandoval a qui assassinen. En aquest temps Benjamin s’ ha enamorat d’ Irene,la seva col·laboradora però impotent per fer front a la trama és traslladat a Jujuy.

Vint i cinc anys després, Benjamin s’ha jubilat i torna a Buenos Aires, continua obsessionat pel cas de l’ assassinat de la noia i vista a Irene i intenta esbrinar el destí de Gómez i que aquest pagui les seves culpes.

Visita a Morales, el marit, i descobreix, sorprenentment, que aquest ha construït una presó a casa seva i en ella hi guarda a Gómez a qui te acomplint la cadena perpetua que reclamava.

Benjamin es retroba amb el seu passat i busca reiniciar la relació que mai es va consumar amb Irene.

El%20secreto%20de%20sus%20ojos%20Benjamin%20y%20Pablo

COMENTARI

Campanella compon una al·legoria sobre la impunitat. Gómez és l’ assassí posat en llibertat per la judicatura corrupta i convertit en col·laborador de la dictadura. Gómez és el símbol d’ aquesta impunitat que la societat no és capaç de redreçar i que sols ho farà la venjança personal de Morales, el marit de la víctima.

Aquest realitza la seva venjança erigint-se en jutge i botxí i per sobre la mentida i l’ ocultació emet veredicte i fa seu el càstig i la justícia.

Un altre tema important de la pel·lícula és la memòria, el pas del temps. En principi, Benjamin és un funcionari jubilat que vol escriure una novel·la. Mai sabem si el que ens explica pertany a la realitat o és part de la seva invenció d’ escriptor, si és fidel a allò que va passar o el que relata està sent manipulat i adaptat.

Benjamin potser creu allò que explica però des de la perspectiva adequada i adaptada vint i cinc anys més tard, quan la percepció dels fets es debat entre el que va passar i allò que el protagonista creu que va passar. La realitat es confon, doncs, amb la ficció i amb el desig.

D’ una altra banda per Benjamin o per Morales, el marit, l’ assassinat de la noia marcarà les seves vides i els hi donarà sentit més enllà de la grisor. Benjamin trobarà a l’ assassí i desxifrarà que ha estat d’ ell. Culminarà així la investigació que no ha deixat mai i tindrà l’ oportunitat de retrobar-se amb Irene, la dona a qui va estimar a través del temps i va perdre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.