EL CRISOL

the_crucible-422254463-large

Director: Nicholas Hytner

Actors: Winona Ryder

               Daniel Day Lewis

               Joan Allen

               Paul Scofield

               Bruce Davison

Any: 1996

Títol original: The crucible

Nacionalitat: USA

Gènere: Drama

Subgènere: Caça de bruixes

 

ARGUMENT

En 1692 en Salem, un grup de noies es reuneixen en el bosc, dansen plegades I fan rituals per aconseguir els favors dels nois que desitgen; el reverend Parris (Bruce Davison) les descobreix i com corre la veu, les dones comencen a ser acusades d’ actes de bruixeria.

Abigail Williams (Winona Ryder), que lidera el grup, per lliurar-se de qualsevol càrrec, manifesta que han estat abduïdes pel diable i la resta la segueix.

En la població, comencen a produir-se denúncies falses entre vilatans, entre aquells que tenen litigis de terres o animadversió cap el veí, així un grup de gent és acusada i empresonada.

John Proctor  (Daniel Day Lewis) viu en la seva hisenda amb Elizabeth (Joan Allen), la seva dona, però ha mantingut relacions adulteres amb la jove Abigail, quan exercia de serventa en la casa, la noia va ser expulsada i ara Abigail desitja venjar-se de Elizabeth i restaurar la seva relació amb John, així que delata a la dona al·legant que s’ alia amb el diable.

De la ciutat arriba el jutge Thomas Danforth (Paul Scofield), amb la finalitat d’ esbrinar la veritat i aixecar un relat sobre els esdeveniments.

Les constants visions i al·lucinacions que pateixen les noies contrasten amb la posició de John que assenyala els motius venjatius de Abigail però el procés continua endavant ,molta gent es nega a confessar i és ajusticiada; Abigail li proposa a John que també està acusat i empresonat, la possibilitat d’ escapar plegats en un vaixell però l’ home s’hi nega i la noia fuig per sempre.

Confessar que tot ha estat obra del diable, pot salvar a John però aquest decideix continuar fidel a la veritat i detallar de nou que tot ha estat una  farsa.

John és executat.

The-Crucible--006

COMENTARI

“El crisol” és la transcripció cinematogràfica de “Les bruixes de Salem” d’ Arthur Miller, l’ obra teatral recrea el procés contra un conjunt de ciutadans d’ aquesta població americana en el que dinou persones van morir penjades, acusades de connivència amb el diable.

L’ obra transmet el fanatisme religiós, la intolerància del poder eclesiàstic, així com l’ humiliació, l’ assetjament, la tortura i l’ execució com armes del poder per legitimar-se i la seva incapacitat per dialogar i reconèixer els errors.

Més enllà de tot això l’ obra tenia una vigència contemporània total en el moment de la seva estrena en 1952, quan el senador Mc Carthy, en plena guerra freda inicia la caça de bruixes , és a dir el espionatge, seguiment i repressió de multitud d’ intel·lectuals acusats de ser proclius al comunisme. Els fets reals que daten del segles XVII es traslladen simbòlicament a l’ Amèrica dels anys 50.

La realització cinematogràfica presenta una mentida ordida per un grup de noies, que no volen ser descobertes en les seves falsies, això comporta una cohesió total del grup en la fal·làcia i estats histèrics i emocionals persistents per fer creure que estan assetjades pel diable, mogut sota les ordres dels acusats.

Més enllà, la població s’ enfronta i les denúncies sovintegen, la presència del maligne és una bona excusa per resoldre problemes relacionats amb disputes personals, litigis de terres o conflictes amorosos; el pitjor d’una petita comunitat surt a la superfície

La pel·lícula reflecteix tant, l’ excel·lent posada en escena d’un director teatral i operístic com Hytner, com el text de Miller en el que destaquen els enfrontaments dialèctics entre Danforth, el Mc Carthy de torn, i John Proctor, l’ home honest i falsament acusat, que decideix anar al patíbul abans que mentir i deixar en entredit el seu bon nom, prefereix ser un màrtir però al mateix temps accedir a un últim acte de llibertat i morir en pau amb si mateix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.