EL VIAJE A NINGUNA PARTE

el_viaje_a_ninguna_parte-272444302-large

 Director. Fernando Fernán Gómez

Actors: Jose Sacristán

             Fernando Fernán Gómez

             Gabino Diego

             Laura del Sol

             Núria Gallardo

             Agustín González

             Juan Diego  

             Maria Luisa Ponte

             Queta Claver

             Emma Cohen

Any: 1986

Nacionalitat: Espanya

Gènere: Món del teatre

Subgènere: Postguerra

 

ARGUMENT

Carlos Galván (José Sacristán) és un home vell, tancat en una residència geriàtrica, li explica la seva vida a un metge que el cuida.

Carlos és un còmic, recorre amb la seva companyia els pobles de castellà en els anys 50, al seu costat la seva companya Juanita (Laura del Sol) el seu pare, Don Arturo (Fernando Fernán Gómez), Maldonado (Juan Diego), un antic membre de “la división azul”, l’ acompanyen també Rosita (Núria Gallardo) i Júlia (Maria Luisa Ponte)

Carlos es sorprès per l’ arribada de Carlitos (Gabino Diego), un fill seu que estava a càrrec de la mare i que ja ha fet disset anys.

S’ acumulen les dificultats, la vida transhumant i la falta de públic; mentre Carlitos s’integra en el grup, Juanita marxa  cap a Madrid per buscar una vida millor.

En el transcurs dels dies es troben amb Zacarias (Agustín González), un home de diners, que vol li representin una comèdia musical que ell mateix ha escrit, tot i les seves promeses d’ aportacions econòmiques, l’ obra no se sosté i tot acaba en res.

Al cap del temps, Carlos es relaciona amb Rosita fins que aquesta també decideix marxar i deixar la companyia, el grup es comença a desfer, Don Arturo proba en petits papers com actor en el cine i Carlos fa feines d’ extra.

Quan acaba el relat, Galván explica que en la seva última etapa ha tingut sort en el cine, ha viatjat a Mèxic i s’ ha tractat amb grans actors però Maldonado que assisteix a la narració li retreu que tot és mentida, que tot forma part de la imaginació i que confon desig amb realitat.

Galván mor en el geriàtric pensant que ha complert els seus somnis.

el-viaje_06

COMENTARI

     Fernando Fernán Gómez, escriu la novel.la que es portada per ell mateix al cine.

És un relat agre dolç que explica la vida nòmada dels còmics, de la gent de teatre en els anys cinquanta, la que anava de poble en poble per oferir el seu art.

És un homenatge a tots aquells que van fer de la ficció, del teatre, la seva vida, la crònica amarga d’uns perdedors. Assetjats pel futbol, la radio, el cinema i les noves diversions de l’ Espanya franquista, Fernán Gómez  narra l’ ocàs d’una manera de viure que s’ extingeix, els embolics, les esperances en una vida millor, la decepció de trobar la sala buida, la mala fama de la professió, quan de vegades no eren admesos ni en pensions de mala mort.

Carlos, com bon creador de ficcions, concep la invenció de la seva vida, quan explica l’ èxit i la fama que va gaudir.

Les escenes en les que contemplem a la gent del teatre, caminant lentament per la carretera, carregats de maletes i de poble en poble, són plenes de tendresa i emoció.

L’ obra s’ endinsa també en la psicologia dels personatges, Don Arturo, acostumat a la declamació teatral i incapaç d’ acostumar-se al llenguatge cinematogràfic, Carlitos, el noi que s’ integra en la companyia, més per la presència de Rosita, que per la seva pròpia vocació, un personatge que serà per sempre “El zangolotino”, Maldonado, el membre de “la división azul” que porta a tothora una pistola en la butxaca, Zacarias, el creador, amb més diners que talent; tot és un mirall del món dels còmics però també de l’ Espanya de la postguerra, les seves misèries , les seves carències.

El film guanya tres premis Goya en 1987, millor pel·lícula, millor director i millor guió.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.