CARROS DE FUEGO

chariots_of_fire-990380026-large

 

Director: Hugh Hudson

Actors: Ben Cross

              Ian Charleson

              Nigel Havers

              Ian Holm

Any: 1981

Títol original: Charriots of fire

Nacionalitat: Regne Unit

Gènere: Drama

Subgènere: Esports

 

ARGUMENT

Harold Abrahams (Ben Cross) és un estudiant anglès en Cambridge i de religió jueva, que destaca en les seves curses atlètiques en l’ Universitat.

A força d’ entrenaments és seleccionat en 1924 per competir en els cent metres en els jocs olímpics de Paris on tindrà que lluitar contra els corredors estadounidencs, els grans favorits.

Per la seva part, Eric Liddell (Ian Charleson) és un noi de fermes conviccions religioses que també destaca en les curses de velocitat i és un fervorós patriota escocès.

Seleccionat, també, pels jocs es nega a córrer els cent metres doncs la cursa tindrà lloc en diumenge, el dia del senyor. Reunit amb els membres del Comitè Olímpic i amb el Príncep de gales decideixen que corri els quatre-cents metres que es celebren entre setmana.

Malgrat les diferents característiques dels nois, ambdós s’ imposaran en les seves respectives curses i guanyaran l’ or olímpic, és el premi a l’ esforç personal i el premi per el país que els ha forjat i seleccionat.

maxresdefault

 

COMENTARIS

     Aquesta és una de les grans pel·lícules sobre esport, en concret sobre atletisme, que s’ han rodat.

Però el seu contingut va molt més enllà i transcendeix a l’ esport per parlar dels valors de superació personal i dels elements que es conjuguen per arribar a una meta. Valors de caire psicològic, patriòtic i religiós. La pel·lícula vol conèixer el que i el com per arribar a aquest propòsit.

La cursa, és la cursa de la vida i al voltant s’ insereixen les motivacions i els valors que porten a l’ èxit o al fracàs. El compromís i la tenacitat al costat dels dons que els ha lliurat la naturalesa o Déu, segons la creença de Liddell.

Els atletes volen la victòria però entremig es creuen els seus valors, que són el suport per lliurar-se a un sol objectiu. Per Liddell és la religió, el saber que te que explotar en la terra el do que Deu li ha donat. Per Harold és el patriotisme, l’ entrega a un país que admira.

Tot te elements classistes, els nois s’han forjat en bones universitats, tenen excel·lents professors, són representants d’una classe social i una elit cultural.

També són la representació dels nous valors burgesos i del capitalisme, la lluita individualista per l’ èxit, la meritocràcia front els representants del Comitè Olímpic, que encara creuen , ingènuament, en valors fraternals, associatius i comunitaris.

 

D’ una altra banda, els atletes defensen la dedicació exclusiva, el professionalisme davant els antics gestors que reivindiquen l’ amateurisme.

L’ esport és , doncs, la vida, la cursa una prolongació d’un mateix i l’ èxit final el premi a l’ esforç. L’ atleta és , si més no, l’ home del segle enfrontat al seu destí, un destí que es te que forjar ell mateix.

El sentit de la vida no depèn del que es fa sinó de com es fa, dels valors que s’ apliquen a una causa indeterminada. Els nois triomfen com atletes però els seus mèrits humans , la seva voluntat, la seva fe els hi essin donat també premis en altres àmbits de la vida.

La pel·lícula, d’ altra banda, te un tractament formal esplèndid que prologa i culmina l’ escena dels corredors en la platja, en tant la banda sonora de Vangelis i el magnetisme de la càmera, subratllen l’ esforç i la lluita contra un mateix i contra els altres  atletes.

També són singulars les escenes de competició amb l’ us de la càmera lenta, els primers plans dels esportistes, captant cada mirada i cada gest.

Guanyadora de quatre oscars , va fer renéixer momentàniament la fe en el cinema britànic.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.