EL HOMBRE DE MARMOL

marmol

 Director: Andrzej Wajda

Actors. Jerzy Radziwilowicz

              Krystina Janda

Any: 1977

Títol original: Czlowiek z marmuru

Nacionalitat: Polònia

Gènere: Cine Polític

 

ARGUMENT

En 1976, en Polònia, Agnieszka, una aspirant a periodista de la televisió, busca permisos per rodar una pel·lícula sobre Mateusz Birkut (Jerzy Radziwilowicz), un obrer de la construcció dels anys 50, que va ser considerat per les autoritats heroi del comunisme.

Les seves primeres indagacions s’ inicien en el museu, allà en un soterrani troba l’ estàtua de marmol de Birkut, abandonada en un racó.

Més tard contempla documentals propagandístics  que parlen del seu biografiat. De com participa en la construcció de Nowa Huta, de com es converteix en un exemple de treballador stajanovista i en un model per el sistema comunista.

El record de Birkut es perd en el temps i Agnieszka busca entrevistar-se amb diferents personatges que el van conèixer i el van tractar.

Burski el director del documental li explica com Birkut participava en tasques d’ emulació socialista, ell i el seu equip van col·locar 28000 rajoles en unes poques hores  i aconseguiren un record  a imitar, a canvi de l’ esgotament i de prendre part en el circ que rodejava la gesta, que comprenia flors, música i discursos de les autoritats.

Birkut en una demostració, pateix un accident, un maó bullent li crema les mans, algú ha realitzat un sabotatge. Els rècords i les exigències que comporta el stajanovisme no agraden a tothom.

A rel d’ aquest incident a Birkut se li ulceren les mans, te problemes de salut i contempla com el seu company, Witek, és detingut acusat d’ agent capitalista i d’ haver organitzat l’ atemptat contra ell.

Birkut marxa a Varsovià per intentar aclarir la situació del company, xoca contra un mur de bones paraules i promeses. Quan torna a Nova Huta denuncia el que esta passant en una reunió del partit, se li talla la paraula, cau en desgracia i el seu retrat es retirat del grup d’ herois socialistes.

Witek és jutjat i més tard rehabilitat, Birkut no vol manifestar-se contra el seu company i va a la presó, la seva dona, Hanka declara que és un enemic del poble i l’ abandona.

Quan Agnieszka te ja aquest material, el director de programació no el considera i decideix suspendre el projecte. La pel·lícula es queda sense acabar.

Tot i això Agnieszka va en busca de Tomzyck, el fill de Birkut, el busca en les drassanes de Gdansk, on treballa, aquest li explica que el seu pare ha mort però es presta a col·laborar i potser el reportatge seguirà endavant.

 

 el-hombre-de-marmol-1-e1371317834393

 COMENTARI

     Wajda composa un tros de història de Polònia i ho fa a partir de la biografia d’un suposat heroi del socialisme, caigut en desgracia.

Enllaça doncs allò general amb allò particular. A partir d’ una periodista que vol realitzar un reportatge per la televisió, juga amb la possible realitat de documentals, notícies i testimonis que ens porten a conèixer qui va ser en realitat Birkut.

Wajda-Agnieszka volen refer la història i mostrar la veritat que el regim va ocultar.

El film ens mostra des del punt de vista personal, la imatge d’un home honest, que creu en el que fa i que la seva productivitat stajanovista portarà a construir més i millors vivendes per les classes populars. Quan l’ home, seguint els seus propis dictats, s’ enfronta al sistema, aquest l’ elimina i el reprimeix.

La mirada individual ens introdueix en la història col·lectiva. La propaganda del règim, el control, la manipulació, la falta de llibertats, el sotmetiment i la por de les persones al poder per conservar la vida o tenir algun tipus de futur. El totalitarisme de l’ estat omnipotent.

La història  de la Polònia stalinista és la d’un engany, una falsedat, la construcció de falsos herois a major gloria d’un sistema al que quan aquests no li serveixen el llença a les escombraries.

Birkut és una víctima però es nega a ser un símbol de l’ oposició i no te dubtes en emetre una sentència vital en el moment en que es produeixen les primeres eleccions democràtiques: “He viscut bons i mals moments però aquesta és la meva pàtria.

El film acaba en les drassanes de Gdansk i obre la porta a la segona part: “El hombre de Hierro” on s’ enllaçarà el passat amb les lluites de Solidarnosc per arribar a una democràcia plena.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.