WALL STREET

wall_street-224965061-large

Director: Oliver Stone

Actors: Michael Douglas

               Charlie Sheen

                Daryl Hannah

                Terence Stamp

                 Sean Young

                  Martin Sheen

Any: 1987

Nacionalitat: USA

Gènere: Cine social

 

ARGUMENT

Bud Fox (Charlie Sheen) és un operador de bolsa que treballa en Wall Street i aspira a triomfar en el món dels negocis.

Es presenta davant Gordon Gekko (Michael Douglas), un dels més prestigiosos taurons financers, per fer-se valer i li dona una informació confidencial: Blue Stars, l’ empresa en la que treballa el seu pare, ha guanyat un plet que l’ exculpa d’ un accident i això li permetrà augmentar la flota i les accions pujaran.

Gekko se’l creu i encomana la compra d’ accions. Fox es guanya la confiança del magnat, realitza algunes operacions que afavoreixen a

Gekko i aquest l’ acaba introduint dins el seu món social, li presenta a la seva dona, Kate (Sean Young) i a alguns amics com Darien (Daryl Hannah), amb qui el noi comença a sortir i la fa la seva amant.

Fox, a partir del tutoratge de Gekko, ascendeix meteòricament i es converteix en un broker al que tot li somriu, prospera i guanya diners.

Gekko es dedica a comprar companyies, les rendibilitza, elimina la burocràcia , els grans sous dels executius ineficients i reclama la necessitat de l’ ambició com eix del triomf.

Fox vol reflotar i fer eficaç la companyia del seu pare, Carl (Martin Sheen) , s’ entrevista amb Gekko i li proposa un programa de millor gestió que pugui significar l’ expansió de la companyia i més beneficis.

Carl és un dirigent del sindicat de l’ empresa i rebutja el projecte perquè entén que sols esta fet pel lucre de Gekko. En realitat l’ home de negocis vol especular amb l’ empresa i enfonsar-la, perquè per a ell el joc és guanyar diners i no l’ importa la gent que anirà al carrer.

Fox se n’ adona que esta sent manipulat i es vol oposar als designis de Gekko, això fa que intenti salvar la companyia oferint-la a Larry Wildman (Terence Stamp), un altre home de negocis, enemic de Gekko, que compra la societat, amb l’ acord dels sindicats.

Les informacions confidencials que maneja Fox fan que les accions de la companyia pugin i el seu tripijoc perjudiqui a Gekko.

Aquest entén que Fox l’ ha traït i trenca la relació amb ell. Denunciat per les pràctiques fraudulentes que ha portat a terme, potser Fox tindrà que anar a la presó però és probable que d’ allà surti com un home regenerat.

 

 wallstreet2_560

 

COMENTARI

Oliver Stone, realitza un clàssic del cine de denúncia. Retrata el món de Wall Street, el món dels negocis, les finances i l’ opulència. Allà on no compten els sentiments ni les persones sinó tan sols els diners i els beneficis.

D’ allò general, Stone camina fins allò particular. Gekko és el gran tauró dels negocis, l’ important per a ell és el benefici, allò secundari les trampes i els jocs bruts necessaris per arribar als objectius.

El director ens presenta al personatge ja de principi, quan aquest explica que si vols un amic, et compres un gos o quan contempla des del seu luxós vehicle a un indigent i a un elegant home de negocis i manifesta: “no em diguis que la diferència entre els dos esta en la sort”.

L‘ Ambició i la cobdícia són les senyes d’ identitat d’ aquest home. Amb el seu retrat, Stone dibuixa les característiques del capitalisme fi de segle: un sistema depredador que no fa concessions, ple de ferocitat i ardits, que accepta als triomfadors i rebutja als perdedors.

Gekko afirma amb coneixement de causa: “nosaltres fem les normes, la guerra i la pau. No som una democràcia, som un mercat lliure.

El director realitza un thriler en el que juga a amistançar i després enfrontar als protagonistes. L’ ambició i els diners són la causa de la separació moral entre pare i fill. El pare, un home honest, que creu en allò que fa. El fill, algú que sol entén el llenguatge del lucre.

Quan Fox ho reconsidera, decideix que ell com a persona és més important que els diners que pugui guanyar , atrau l’ orgull i l’ estimació del pare i aconsegueix reconciliar-se amb el seu progenitor.

En realitat, el pare i el fill escenifiquen la llei de la lluita de classes, sindicalista conscienciat, l’ un, tauró de les finances, l’ altre.

Stone mostra l’ ascens i caiguda de Fox, com lluita per fer-se un lloc en el sol, com es converteix en el pupil preferit de Gekko i com el traeix per

abraçar nous ideals però com aquests els porten a pagar un alt preu: ser rebutjat per la classe social que l’ havia enlairat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.