CUANDO HARRY ENCONTRÓ A SALLY

when_harry_met_sally-237453773-large 

Director: Bov Reiner

Actors: Billy Cristal

              Meg Ryan

              Carrie Fisher

              Bruno Kirby

Any: 1989

Títol original : When Harry met Sally

Nacionalitat: USA

Gènere: Comèdia

 

ARGUMENT

Sally (Amy Ryan) és una jova que es dirigeix de Chicago a Nova York, Harry (Billy Cristal) és el promès de la seva millor amiga i també ha de fer el viatge, així que hi van plegats.

Si be els temes de conversa són variats, els dos s’ acomiaden en Nova York sense novetat. Al cap de cinc anys, coincideixen de nou en un aeroport. Sally surt amb un conegut d’ Harry , els dos agafen el mateix avió i reprenen la xerrameca de la primera ocasió. Cinc anys més tard es tornen a trobar en una llibreria, recorden els breus moments passats junts en el passat i es fan amics.

Harry s’ha casat i s’ha divorciat, Sally ha deixat a la seva antiga parella. La relació entre els dos es fa més gran, s’ expliquen la vida, surten, ho saben tot l’ un sobre l’ altre però no se senten atrets com per comprometre’s sentimentalment.

Un dia, de manera inesperada, se’n van al llit plegats però al matí, Harry prefereix marxar i deixar a la noia.

Els dos companys surten amb Jess (Bruno Kirby), un bon amic d’ ell i també amb Marie (Carrie Fisher), la millor amiga d’ ella, aquests simpatitzen entre si, surten i s’ acaben casant, en tant Harry i Sally són els padrins de la boda.

El temps passa i la parella comprèn que senten entre ells alguna cosa més que amistat, que s’ han enamorat , que tan sols poden ser feliços si viuen plegats i decideixen casar-se.

harry-05

COMENTARI

“Cuando Harry encontró a Sally” és una de les comèdies més reeixides dels anys vuitanta. És un relat sobre les relacions de parella, ple d’ acudits i de bon humor però on també es parla de les dificultats dels lligams interpersonals, de com es produeix el salt de l’ amistat fins l’ amor.

La pel·lícula compta amb el guió de Nora Ephrom, que repeteix fortuna ja com a directora en dues comèdies també força sucoses en els anys noranta: “Algo para recordar” i “Tienes un e-mail”.

El film podria haver estat filmat per Woody Allen si no fos perquè de vegades li falta el punt corrosiu i brillant que exerceix Allen sobre els seus relats. Dues persones de diferent sexe, pertanyents a la classe mitjana  alta, residents en Nova York, plenes de conflictes sentimentals i contradiccions… tot ens porta, doncs, a l’ univers de l’ autor de Manhattan.

Harry i Sally, segons diu la noia, s’ odien la primera vegada que es veuen, es desconeixen en la segona i es fan amics en la tercera. Segons Harry, un home i una dona no poden ser amics si pel mig s’hi interposa el sexe. Aquesta és la tesi que sosté l’ home ja des de la primera conversa i que resta parcialment rebatuda al llarg del relat.

Els dos protagonistes viuen durant un temps una gran amistat però senten gelosia quan l’ altre surt amb una parella diferent o tenen problemes per assumir l’ autèntic rol de les seves relacions, a la fi cauen en la trampa de l’ amor i més tard del casori.

Reiner incideix sobre el món de la parella, Harry i Sally no saben que volen ser sentimentalment quan siguin grans, no poden viure amb l’ altre ni sense l’ altre, veuen amb desconfiança el matrimoni; Harry el contempla com l’ inici de les baralles i la pèrdua de l’ amor. En realitat Reiner filma una screwball comedy, dels anys vuitanta, amb personatges que s’ enfaden i es desenfaden constantment entre si, fins que troben el camí de l’ amor i renuncien a la guerra de sexes.

Reiner s’ interpel·la sobre si pot haver amistat sense sexe, sobre la transició de l’ amistat a l’ amor i sobre les dificultats d’ estimar i la naturalesa de l’ amor, sempre a partir d’ una escenificació divertida i plena d’ entremaliats gags.

Un d’ ells és especialment recordat i passa a la història de la comèdia. Es tracta de quan Harry, sentint-se segur de si mateix, assegura  que totes les dones amb les que ha estat han tingut orgasmes. Sally li diu que potser alguna ho ha fingit i comença a simular un orgasme en mig del restaurant on estan els dos dinant, davant la perplexitat dels clients i l’ astorament d’ Harry.

Reiner talla l’ acció en ocasions per mostrar parelles ja madures, que expliquen a la càmera com es van conèixer i com al cap dels anys continuen estimant-se.

Tanca amb el mateix quadre però amb  Harry i Sally en ell, ara ja han deixat els embolics i són una parella formal, amb tot allò positiu i negatiu que hi pot implicar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.