INSTINTO BÁSICO

 

Director: Paul Verhoeven

Actors: Sharon Stone

              Michael Douglas

              Jeanne Tripplehorn

              George Dzundza

              Leilani Sarelle

Any: 1992

Títol original: Basic instint

Nacionalitat: USA

Gènere: Thriller

Subgènere: erotisme

 

ARGUMENT

Johnny Boz, una antiga estrella del rock esta en l’ habitació amb una dona rossa, és mouen rítmicament en tant realitzen l’ acte sexual, ella li lliga les mans a la capçalera del llit, posteriorment s’ abalança sobre l’ home i el ganiveteja amb una pica de gel.

Nick Curran (Michael Douglas), un policia que s’ esta desintoxicant de la seva addició a l’ alcohol i les drogues i el seu amic Gus (George Dzundza) són els agents encarregats d’ iniciar la investigació i buscar a l’ assassina.

Nick visita a Catherine Tramell (Sharon Stone), l’ amant de John, aquesta és una dona sensual i cínica, que enceta un flirteig amb el policia. Catherine viu amb Roxy (Leilani Sarelle), una companya seva amb la que sosté una relació que va més enllà de l’ amistat. La noia és escriptora i psicòloga i acaba d’ escriure un llibre en el que una assassina matava al seu amant amb una pica de gel.

Ella pensa que cap criminal seria tan estúpid de imitar en la realitat allò que ha escrit i que algú li ha copiat el mètode. Ara escriu un nou llibre sobre un policia que investiga un crim i la dona que l’ ha comès el mata.

Per la seva banda Nick ha trencat la relació que l’ unia a Beth Garner (Jeanne Tripplehorn), una companya del cos de policia que exerceix de psicòloga.

La relació entre Nick i Catherine va a més i es converteixen en amants, la dona es comporta amb gran fogositat en el llit i lliga al seu parternaire, com ho havia fet l’ assassina amb John però no es produeix cap acte violent.

Roxy, l’ amiga de Catherine ha estat presenciant l’ escena amorosa i no pot evitar un grau de gelosia contra el policia. Quan Nick va a recollir el seu vehicle en l’ aparcament un cotxe intenta atropellar-lo. Nick munta en el seu propi automòbil i el persegueix, fins que Roxy, l’ ocupant, es despenya per un barranc i  mor instantàniament.

Nick fa nous descobriments i coneix que Catherine i Beth havien estudiat plegades en la facultat de psicologia i Catherine li explica que Beth tenia la costum de disfressar-se com ella i utilitzar perruques rosses per semblar-s’hi.

En un punt de  la investigació, Gus, el policia amic de Nick és atacat al sortir de l’ ascensor per una dona encaputxada i amb un punxó del gel que l’ executa. Nick va darrera en ajuda de l’ homicida, quan apareix Beth; Nick creu que la dona va armada, cosa que no és certa, li dispara i la mata. En els voltants troben una perruca rossa i un punxó per la qual cosa pensen que Beth ha estat l’ assassina i donen el cas per tancat.

Nick i Catherine continuen la seva relació sense més entrebancs però quan els dos estan en el llit, la càmera baixa fins a terra i ens mostra com la dona guarda a sota un punxó del gel.

 

COMENTARI

Verhoeven realitza un thriller policíac, eròtic i força tòrrid, ple de sexe més o menys explícit. Probablement des de “Fuego en el cuerpo”, Hollywood no havia llençat un producte tan suposadament atrevit i permissiu.

L’ epicentre del film el marca la personalitat de la protagonista: sensual, inquietant, lúbrica… Catherine, excepcional Sharon Stone que es guanya el cel dels mites eròtics contemporanis. És una dona promiscua, sense prejudicis sexuals, càlida amant, una autèntica bomba carnal que atrapa als homes i que pot ser una assassina.

És el prototip, en els anys 90 i amb sexe, de l’ antiga dona fatal, ella pren la iniciativa amb els homes, els porta al seu cau, els manipula i els fa servir com titelles pels seus interessos.

El marc eròtic i sexual serveix per esbrinar una intriga policial i mantenir obert el suspens.

Es tracta bàsicament d’un cas de doble personalitat. La lasciva Catherine es pot convertir en una assassina sense pietat dels seus amants, o potser és Beth, la dona que te una fixació per Catherine i es disfressa com ella, la criminal.

Quan pensem que el film ja ha desxifrat l’ enigma, l’ última escena dona una nova volta de rosca, quan contemplem la pica del gel sota el llit de Catherine.

Abandonarà la dona el seu macabre ritual o encisada i enamorada de Nick es reconvertirà en una persona convencional i deixarà d’ exercir com a mantis religiosa.? O portarà el guió del seu llibre fins les últimes conseqüències?.

 

En qualsevol cas Catherine es converteix en un paradigma de la dona alliberada, sense prejudicis sexuals, independent i dominadora del mascle.

El contingut eròtic del film, l’ hàbil guió de Joe Eszterhas , la desinhibició sexual dels protagonistes i el volum eròtic del personatge de Sharon Stone, fan del film un gran èxit de públic i alguna de les seves escenes queden gravades com icones del moment com quan Catherine sense roba interior esta sent interrogada pels policies i creua les cames, libidinosament, davant d’ ells.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.