ROCKY

 

Director: John G. Avildsen

Actors: Silvester Stallone

              Talia Shire

               Burt Young

               Carl Weathers

               Burges Meredith

Any: 1976

Nacionalitat: USA

Gènere: Drama

Subgènere: Boxeu

 

ARGUMENT

Rocky Balboa (Silvester Stallone) és un boxejador de segona fila que s’ arrastra per tuguris de mala mort i en enfrontaments que li donen uns minsos ingressos.

Entre combat i combat es dedica a cobrar morosos i a extorsionar a pobres  homes que no li paguen les deutes a Gazzo, un prestador, i comença a sortir amb Adrian (Talia Shire), una noia hiper tímida i germana de Paulie (Burt Young), un amic.

Rocky contempla amb enveja a Apol·lo Creed (Carl Weathers), el campió del món dels pesos pesats. Aquest es te que enfrontar pel títol amb un rival que s’ ha lesionat i per seguir combatent, decideix donar una oportunitat a un púgil novell i escull a Rocky Balboa

Per Apol·lo és la possibilitat d’una victòria fàcil ,per Rocky és l’ ocasió de la seva vida, que no tornarà a passar mai més, així que accepta l’ oferta del vell Mickey (Burges Meredith), un antic boxejador, per que li faci de manager i inicia un dur  entrenament.

El combat és força dur, els dos boxejadors es colpegen sense pietat i cauen varies vegades pels cops de l’ altre. S’ arriba al final de la lluita i Apol·lo guanya per punts en una polèmica decisió.

A Rocky ja no l’ importa el resultat, s’ ha demostrat a si mateix que podia fer-ho, ha guanyat en la seva autoestima i espera en el ring l’ arribada d’ Adrian, cridant, amb els cos masegat i ple de sang, que l’ estima.

COMENTARI

     Rocky és la cinta sorpresa de 1976. Un desconegut Italo-americà: Silvester Stallone escriu el guió i interpreta el personatge principal del film i del no res guanya els oscars a la millor pel·lícula, el millor director i el millor muntatge.

Rocky te un gran èxit perquè parla del somni americà. Balboa és un ningú, un home de la pila, un desgraciat i un mort de  gana, poc cervell i molta força, li diuen, viu miserablement en Filadèlfia en un barri rodejat de trinxeraires i gent vençuda. És un boxejador amb talent però l’ ha dilapidat a través dels anys per no creure en si mateix però un dia li arriba l’ oportunitat i no la pot deixar escapar.

La pel·lícula compte amb tots els elements psicològics perquè l’ espectador s’ identifiqui amb el protagonista. Rocky és un personatge del carrer, un més, un qualsevol però quan arriba el seu gran moment, mostra l’ esforç, la constància, la tenacitat, la voluntat i l’ empeny per guanyar la seva dignitat, per convertir-se en un altre.

El boxeu és aquí l’ element simbòlic que emmarca aquest trajecte i aquests valors per arribar a l’ èxit. Un èxit que s’ aconsegueix a copia de garrotades, caient i tornant-se a aixecar, com en el boxeu.

Rocky és derrotat en el combat final però la seva lluita ha estat tan excepcional que s’ ha guanyat la consideració i el respecte del món per sempre.

D’una altra banda, estem davant el conte de la ventafocs. Balboa és un emigrant italià, com el propi Stallone, sumit en un món de perdedors, quan un dia la fada madrina, Apol·lo Creek, li ofereix la carrossa d’or per seduir al príncep : tots aquells que creuen en ell.

El film juga amb el temps psicològic i manipula hàbilment a l’ espectador. Quan Rocky cau abatut en l’ últim assalt, tots ens estem aixecant amb ell. La dinàmica del relat ens porta ,mesurant efectes i situacions, al moment vital i transcendental de la pugna pel títol.

Estem davant un panegíric encobert del sistema. En Amèrica, el grum pot arribar a president, l’ emigrant miserable a campió si aprofita la seva oportunitat però la pel·lícula no parla dels milions que mai gaudiran d’ aquesta possibilitat i crea una imatge il·lusòria de que tothom pot gaudir de l’ èxit i prosperar si s’ esforça i te els valors adequats. El somni americà.

La música ha quedat ja interrelacionada per sempre amb la cinta i tots recordem la banda sonora, en tan contemplem a Rocky entrenant per la matinada pels carrers deserts de Filadèlfia.

Més tard Stallone repeteix, no sempre amb fortuna, el seu personatge fins arribar a Rocky V però està clar que aquesta és una de les icones dels últims anys del segle XX.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.