POZOS DE AMBICIÓN

 

Director: Paul Thomas Anderson

Actors: Daniel Day Lewis

              Paul Dano

              Kevin J. O’ Connor

              Dillon Freasier

Títol original: There will be blood

Any: 2007

Nacionalitat: USA

Gènere: Drama

 

ARGUMENT

Daniel Plainview (Daniel Day Lewis) s’ inicia fent prospeccions de pous petrolífers en 1902. Nou anys després, en 1911, te ja capacitat per aixecar un pou petroler i es trasllada a Little Boston. Al costat seu hi col·labora el seu fill H.W (Dillon Freasier), Daniel s’ entrevista amb els Sunday, propietaris del terreny en el que espera trobar-hi petroli.

Qui porta la veu cantant per la contrapart és Eli Sunday (Paul Dano), un noi que pertany a l’ església pentecostalista i que te força ascendència entre la gent.

A la fi hi ha acord, Daniel es queda amb les terres i comença la prospecció, ajudat per Fletcher, el seu home de confiança, hi ha petroli i els guanys flueixen però una explosió de gas colpeja a H.W., el fill, i aquest perd la capacitat de l’ oïda.

Daniel sent al nen com una carrega i l’ envia a la ciutat, a una residència on aprengui el llenguatge dels signes.

L’ empresari rep més tard una oferta de la Standard Oil que li vol comprar tots els terrenys i li ofereixen un milió de dòlars però Daniel la rebutja.

Al temps arriba a la comunitat Henry (Kevin J. O’ Connor), aquest diu ser el germà de Daniel, encara que de diferent pare, Henry treballa en el campament i li fa costat al suposat germà.

Daniel vol construir uns terrenys veïns per construir una canalització que transporti el petroli, aquests terrenys són propietat de Bandy, un home proper a l’ església pentecostal, aquest està disposat a vendre’ls amb una condició: Daniel es tindrà que batejar i fer-se de la comunitat religiosa. L’ home així ho fa, malgrat que Eli l’ humilia i l’ obliga a confessar-se com a pecador, davant de tothom.

Daniel s’ assabenta que Henry no és en realitat el seu germà i que ha suplantat la seva personalitat, enfurismat el mata i fa desaparèixer el cadàver.

Han passat els anys, ja estem en 1927. H.W.  el fill, ha tornat, ja és un home i es casa amb Mary, la filla dels Sunday, Daniel és un home ric però acabat, sumit en la solitud i l’ alcohol, el seu fill també l’ abandona.

En tant, Eli ha estat viatjant i propagant el missatge evangèlic, ara regressa, te series dificultats econòmiques i demana explotar una part del terreny petrolífer, Daniel li torna la humiliació i li fa recitar que ell és un fals profeta i Déu una superstició. L’ home ho declama, abans de saber que els camps que vol, es van drenar i ara estan secs.

Daniel, irritat amb Eli, no en te prou amb el rebaixament d’ aquest, ple de ràbia l’ ataca amb unes bitlles i el mata.

 

COMENTARI

Paul Thomas Anderson s’ afirma amb aquesta pel·lícula com un dels grans narradors fílmics de l’ època, ja amb una llarga trajectòria recolzada per films excel·lents com “Boogie nights” i “Magnòlia”.

Ara porta al cine una novel.la d’ Upton Sinclair que data de 1927: “Oil” i aconsegueix amb la seva transcripció un retrat tan individual i psicològic com social i d’ època.

En primer lloc la narració li rendeix homenatge al protagonista, un magnífic  i un tan excessiu en la part final Daniel Day Lewis, que guanya l’oscar al millor actor  en el 2007. Es tracta de la història d’un home fet a si mateix, un emprenedor que aconsegueix un capital, trobar petroli i enriquir-se.

Daniel no te altre moral que la feina, el seu desig és fer diners, quan n’ ha fet, fer-ne encara més. Per a ell no hi ha sentiments ni emocions, abandona al fill, quan aquest sord mut li és una carrega, mata al fals germà, executa també a l’ home que l’ ha humiliat i amb el que manté un litigi en el transcurs del anys.

Daniel és algú ple de ressentiment i fúria, incapaç de sentir empatia cap a ningú altre; l’ odi és el motor de la seva vida i ja en els últims anys s’ha convertit en una caricatura de si mateix, viu tan sols esperant venjança cap el seu rival i ple d’ orgull i amargura.

Per Daniel el sentit de la vida és la feina, no accepta els diners de la Standard Oil perquè no sabria que fer amb la seva existència i quan un directiu de la companyia li recomana que dediqui el seu temps lliure al fill, Daniel l’ expulsa, disgustat i ple d’ agressivitat.

Darrera aquest retrat psicològic, Anderson ofereix una metàfora de la formació del capitalisme en Estats Units. Daniel te una significació com a símbol col·lectiu, és l’ home fet a si mateix que lluita per ampliar la seva fortuna, un empresari que s’ha guanyat un lloc en la societat amb el seu esforç.

L’ falta d’ empatia social i l’ ambició el porten a la ruïna moral. Anderson parla dels costos d’ aquest model ; com l’ afany i el treball no comporten una vida millor i més feliç sinó tan sols un tancament en si mateix i un aïllament dels altres.

El relat convida a observar una lluita de poder entre Daniel i Eli, per establir que te més influencia en la comunitat. Daniel és un descregut que confessa públicament la seva nova i fictícia fe per accedir a uns terrenys que desitja. Eli és un demagog i un manipulador de la gent, un predicador fals i pompós, parapetat en la religió, que també accedeix a injuriar les seves creences a canvi d’un benefici econòmic que no es produirà.

Anderson mostra al fill sord mut com un símbol de la incomunicació entre pare i fill, H.W. tan sols tornarà a esforçar-se a parlar, ja de gran, per dir-li al pare que se’n va i el deixa.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.