GREMLINS

 

Director: Joe Dante

Actors: Zach Galligan

              Phoebe Cates

              Hoyt Axton

Any: 1984

Nacionalitat: USA

Gènere. Fantàstic

 

ARGUMENT

Randall Petzler (Zach Galligan) és un inventor sense gaire èxit; buscant un regal de Nadal pels seus fills es troba amb un ancià xinès que te en el seu poder una estranya bestiola, semblant a una fusió entre un animal de companyia i un ninot de peluix. Si be l’ ancià no el vol vendre, el nen que l’ acompanya cedeix al preu que oferta Petzler i li transfereix.

L’ animaló te que supeditar-se a tres normes: no pot veure la llum, no pot tenir contacte amb l’ aigua, no pot menjar més tard de la mitjanit.

L’ animal li posen Gizmo i és adoptat per Bill (Zach Galligan), el fill de Randall, i fa les delícies de la llar però un dia es mulla i això provoca la seva reproducció i el naixement de cinc animalons més que seran anomenats gremlins.

La cosa no acaba aquí perquè en un descuit, Bill els hi dona de menjar després de la mitjanit a tots els gremlins menys a Gizmo i de resultes, les bestioles entranyables es converteixen en crisalides de les que surten monstres malvats i cruels.

Tot encara pot ser pitjor perquè els monstres entren en la piscina de la localitat i es banyen amb la qual cosa creixen i es reprodueixen multitudinàriament.

Els monstres s’ escampen per la ciutat, creant el terror i el caos i entre les seves víctimes s’hi troba Mis Deagle, una especuladora sense cor.

Els gremlins s’ aixopluguen en el cine de la ciutat, on visionen Blancaneus i els set nans però  Bill, acompanyat de la seva estimada, Kate (Phoebe Cates), deixen anar el gas del local hi posen un misto i tot salta pels aires.

Tan sols resta lliure el “Flocs”, el seu líder i el més dolent de tots. Billy i el gremlin s’ enfronten en uns grans magatzems i quan el pervers monstre esta a punt de trobar un espai aquàtic per reproduir-se, Kate pot obrir les  llums dels magatzems i el gremlin es desfà.

L’ ancià xinés arriba a casa dels Peltzer i s’ emporta a Gizmo, després de reconvenir a la família per la seva deixadesa.

 

 

COMENTARI

     “Gremlins” es roda en 1984 i si be Joe Dante és el director, la pel·lícula pertany a l’ univers Spielberg que és el productor i a Chris Columbus, el guionista, lligat també a la factoria.

Es tracta d’una història que s’ inicia com a comèdia quasi de Disney i va avançant cap a la incorrecció política, la fantasia es converteix en terror i la maldat i la crueltat s’ apoderen de la pantalla.

El conte de Nadal es transforma en un relat de monstres. Dante escenifica una narració plena d’ efectes especials i acció però darrera d’ ella s’hi troben gran quantitat de simbolisme i referents cinematogràfics.

Què són els gremlins?. Són quasi humans, són animals de companyia?, són nens?. Així ho sembla al principi amb l’ encantador Gizmo, un sòsia d’ E.T., rodant perla casa però el misteriós xinès ja ha advertit clarament que no el vol vendre perquè això comporta una gran responsabilitat.

Dante parla de l’ acció dels humans en general i tot allò que esdevé dels seus actes. La paraula clau és responsabilitat, si els pares no l’ assumeixen, els fills es convertiran en gremlins grollers, mal educats i malcriats. Si el ser humà no és responsable dels seus actes, el caos s’instal·larà en el món i tot anirà de tort.

Tot el relat està marcat en la primera part pel sentit de l’ humor i la comèdia però fins i tot en el moment que els gremlins creixen i s’ expandeixen, continuen comportant-se com nens capriciosos i malcriats. L’ escena del cine, on els gremlins campen a la seva sense límits, és genial, no gaire lluny d’una sala multicines en un centre comercial, un diumenge a la tarda i presa per adolescents.

Els gremlins són tan humans que ràpidament adquireixen els defectes i els vicis d’ aquests: bevedors, fumadors, busca-raons, jugadors i fins i tot exhibicionistes, en una escena per trencar-se de riure; tot és producte de la deixadesa humana. Els gremlins són tot allò que vindrà si no hi ha límits, control i educació, en una visió un punt conservadora.

Dante realitza homenatges cinèfils durant tot el metratge i no oculta tots els ponts que el seu film tendeix a altres pel·lícules.

Quan les crisalides estan a punt de transformar-se en cruels animalons, el protagonista esta visionant “la invasión de los ladrones de cuerpos”, en la qual els humans eren substituïts per dobles seus, malvats i sense sentiments, a través d’un procés similar en el que el nou ser passava per una metamorfosi. En aquell cas es tractava d’una paràbola sobre la guerra freda.

En la cinta també es parla d’Orson Welles i el seu programa radiofònic, on la narració figurada de l’ aterrament d’una nau marciana crea el caos en la humanitat. Realment en la pel·lícula de Dante l’ aldarull és important però tot podria ser un relat imaginari de Bill que coincidís amb l’ alarma ciutadana.

El mite de Dràcula i el vampir i és força present. Els gremlins no poden suportar la llum, el seu líder, a punt d’ acabar amb el noi, es veu sorprès per la claror i això  el mata. Els gremlins, com els vampirs, són personatges de la foscor, dels somnis obscurs dels homes.

Blancaneus, pel·lícula de la que gaudeixen els gremlins, és un altre referent en el film de Dante, no hi falta una bruixa dolenta, encarnada en una especuladora Inmobiliaria, vaja per on, una noia innocent que te que servir als nans, ara convertits en gremlins malignes, i un príncep que venç els obstacles i salva a Blancaneus.

Dante recrea l’ anti Nadal, allà on s’hi reflecteix l’ esperit generós i compassiu de la humanitat, hi apareixen dimoniets que pertorben aquesta quimera de bondat, nois inadaptats com “Flocs”, una autèntica criatura punk.

Si els gremlins són dolents i no tenen límits, els humans no es queden enrere i es posen a la seva altura en quan a sadisme i crueltat. Lynn, la mare de Bill, branda un llarg ganivet de cuina amb el que travessa ràpidament a un dels gremlins, un altre acaba en la batedora, un tercer en el microones, esmicolats o cremats, sembla que la tortura per arribar a la mort és una condició sine quanon d’ aquest relat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.