JOKER

 

 

Director: Todd Phillips

Actors: Joaquin Phoenix

               Robert de Niro

               Zazie Beetz

Any: 2019

 Nacionalitat: USA

Gènere: Drama

 

ARGUMENT

Arthur Fleck viu en Gotham city i en la seva casa amb Penny, la mare, és pallasso de professió i és apallissat en mig del carrer per un grup de brètols.

Arthur ha estat ingressat en un psiquiàtric i en moments donats se li escapa un riure incontenible. Un company de la feina, Randall , li regala una pistola perquè es defensi, El pallasso actua en un hospital de nens i li cau el revòlver a terra, això fa que sigui acomiadat de l’ empresa.

Un dia és agredit en el metro per un grup de yuppies de Wall Street, l’ home respon disparant-li’ls i matant-los. La policia li segueix la pista i els diaris parlen en primera plana de la recerca d’un clown assassí.

L’ home actua en un club i la seva actuació és un fracàs total, Murray Franklin (Robert de Niro), un prestigiós periodista amb un programa d’ entreteniment en prime time, el truca perquè participi en el seu show però en realitat el que vol és riure-se’n de la seva falta de gràcia.

Arthur trava amistat amb una veïna seva, Sophie (Zazie Beetz),i va a veure a un polític que es vol presentar com a alcalde, Thomas Wayne, un home que defensa l’ ordre i acabar amb la delinqüència, la seva mare va treballar de jove amb Thomas i van tenir una relació sentimental, Arthur pensa  que el polític pot ser el seu pare i el capitost ho nega i l’ expulsa de casa seva.

El pallasso se n’ assabenta que Penny, la seva mare, va tenir diversos amants de jove i que ell va patir abusos per part d’ aquests, quan la seva mare te un atac i és ingressada en l’ hospital, el fill l’ ofega i la mata.

Arthur continua el seu procés d’ embogiment, quan Randall i Gary, un altre company de feina el van a visitar a casa, assassina a Randall que havia negat que fos aquell que li havia facilitat una arma.

Fleck es dirigeix a la televisió per participar en el programa. En el metro la policia el persegueix però ha creat un estat d’ opinió,molts manifestants es dirigeixen a desfilar contra l’ autoritarisme de politics com Wayne disfressats de pallasso i apallissen als agents.

Arthur arriba a la televisió i en el programa declara que ell és l’ assassí dels tres homes de negocis, i li retreu a Murray que tan sols l’ha trucat per riure-se’n d’ ell, seguidament li engega un tret i el mata.

Perseguit per la policia és detingut, el vehicle policial te una trompada mentre els pallassos manifestants ocupen la ciutat i Arthur s’ erigeix en el seu líder.

Arthur persegueix a Thomas Wayne i el mata al costat de la seva dona, en tant el fill de la parella assisteix expectant al crim. Arthur és ingressat en un psiquiàtric.

 

 

COMENTARI

    Todd Phillips és tota una sorpresa en la direcció d’ aquest magnífic film, fins ara la seva poca fama venia donada per la direcció de “Resacón en Las Vegas”, les seves seqüeles , altra cine adolescent i thrillers previsibles.

Phillips dirigeix ara una paràbola social que te com element funcional una certa seqüela de Batman. La pel·lícula ens serveix per conèixer els orígens de “Joker” l’ irredent enemic del justicier. En realitat és una excusa per parlar dels temes que ara comentem.

Phillips ens presenta en la primera escena allò que serà el leit motiv desencadenant de la trama, Arthur Fleck és un pallasso que pacíficament circula pels carrers amb un cartell, uns nois li arrabassen i desprès l’ apallissen, no hi ha motius, tan sols hi ha odi i maldat social.

Més tard un company de feina li facilita un revòlver, cosa que després negarà , uns yuppies de Wall Street el menyspreen, és acomiadat de la feina, se n’ assabenta que amants de la seva mare van abusar d’ ell de petit i com el seu pare no el vol reconèixer i no te èxit quan actua com humorista en un club.

Arthur és un fracassat en una societat que no vol reconèixer el fracàs, Arthur és assetjat, rebutjat i menystingut, no hi ha compassió per un home ja amb mancances psíquiques, la societat crea un monstre.

El director americà realitza una paràbola social. Arthur és un perdedor que s’ enfronta a un món on sols hi caben triomfadors i tots ells el refusen, és per això que el pallasso acaba amb la vida dels principals baluards del sistema que l’ expulsen, els amos del poder econòmic, superbs i desdenyosos, el polític que només viu per afermar l’ ordre social vigent o el periodista que se’n riu d’ ell i tan sols vol tranquil·litzar a l’ espectador amb l’ entreteniment.

El pallasso representa la falsa felicitat que exigeix  la societat, el goig dissenyat com una disfressa necessària per fer front al món, el riure és una imposició social, en Arthur esdevé malaltia i crea angoixa i inquietud perquè riu quan no toca. El pallasso es posa la màscara de la joia en un món terrible. Darrera de la façana del clown hi ha algú que expressa que no ha estat feliç ni un sol moment de la seva vida. El Joker és un malat social que esdevé  d’una societat malalta. El pallasso és el mirall deformat en el que es mira el món per tranquil·litzar-se i es troba amb un somriure fals i malaltís.

Phillips te referents en el seu relat, el principal: “El rey de la comèdia” de Martin Scorsese, en el que un artista còmic, un histrió segresta a un showman famós per poder substituir-lo i tenir el  seu minut de glòria. Igualment, com el personatge d’ aquest relat, “Taxi driver” del mateix Scorsese és un exemple d’ algú que atiat pel malestar social i personal es converteix en un  assassí.

Els mitjans de comunicació són un altre objectiu de Phillips que retrata a Murray i el seu programa com un element cauteritzador de les ferides socials a través de l’ entreteniment i la diversió, la confessió de els assassinats comesos i la mort en directe del presentador, agiten el pànic entre el públic i el porten a assolir una realitat desagradable i a sortir de la seva zona de confort.

La pel·lícula no seria la mateixa sense l’ aparició d’un Joaquin Phoenix desfermat, seductor, inquietant i terrorífic. Les imatges d’ Arthur corrent pels passadissos o imposant-se a la massa marginal, dels altres pallassos com a líder, són desassossegants. En realitat Joker s’ erigeix en cabdill d’una massa sense consciència, és un líder radical o un assassí ?, un guillat o/i una víctima dels sistema?. Els seus iguals tenen també una aspiració a la destrucció d’ allò que no els hi agrada, sense alternativa més enllà. És la revolució dels marginals, els pallassos, els desafectes al sistema, una massa alienada i violenta, potser no gaire millor que allò que vol combatre.

Per fi el film ens obre la porta al sorgiment del personatge que encarnarà a Batman: Bruce Wayne, un nen, contempla astorat la mort dels seus pares i inicia anys més tard la carrera de justicier per imposar l’ ordre en la ciutat i es converteix en el cavaller fosc que retrata Nolan.

La pel·lícula guanya el Lleó d’ or en el festival de Venècia del 2019.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.